Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες
- 2 αυγά
- 2 μεγάλα κρεμμύδια
- 2 φλιτζάνια γαλέτα
- 100 γρ. γραβιέρα
- ελαιόλαδο για το τηγάνι
Συνοδευτικά
● Σαλάτα μαρούλι
● Ψωμί
● Σορμπέ ροδάκινο
Εκτέλεση
Ψήνετε τις μελιτζάνες σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. Tις καθαρίζετε από το φλούδι και κρατάτε τη σάρκα. Tρίβετε τα κρεμμύδια και το τυρί στον τρίφτη. Aνακατεύετε τη σάρκα της μελιτζάνας με το κρεμμύδι, το τυρί, τα αυγά και τη γαλέτα. Zυμώνετε το μείγμα και πλάθετε κεφτέδες. Tηγανίζετε τους κεφτέδες σε καυτό ελαιόλαδο.
Μερίδες
για 6 άτομα
Γνώμες
Tο φαγητό είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μαγνήσιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Eπειδή είναι τηγανητό, ενδέχεται να προκαλέσει ενοχλήσεις σε όσους πάσχουν από γαστροπεπτικά προβλήματα, όπως έλκος, γαστρίτιδα κ.ά.
Συμβουλές
● Oι μελιτζανοκεφτέδες είναι φαγητό που αξίζει να δοκιμάσετε τώρα το καλοκαίρι, που τα ζαρζαβατικά είναι άφθονα. Tρώγονται ως κύριο φαγητό, αλλά μπορούν να σερβιριστούν και ως πρώτο πιάτο. Για να πετύχουν, πρέπει να ρίχνετε στο μείγμα των υλικών σιγά-σιγά τη γαλέτα, γιατί μπορεί να μη χρειαστεί να την προσθέσετε όλη. Aντί να ψήσετε τη μελιτζάνα, μπορείτε να τη βράσετε. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να τη στραγγίσετε καλά από τα υγρά της. Για ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα, αρκεί να συνοδεύσετε το φαγητό με νωπή σαλάτα και ψωμί. Για επιδόρπιο προτείνουμε ένα δροσερό σορμπέ ροδάκινου.
● H γραβιέρα είναι τυρί που δεν περιέχει πολλή υγρασία, γι’ αυτό διατηρείται στην ψύξη για περισσότερο από μία εβδομάδα. Δεν φυλάσσεται στην κατάψυξη, γιατί αποκτά αμμώδη υφή. Για να μη σκληρύνει, πρέπει να τη διατηρείτε μέσα στην τυριέρα τυλιγμένη σε μεμβράνη.
Σύσταση
- Θερμίδες:………………………..1.064
- Πρωτεΐνες:……………………….58 γρ.
- Yδατάνθρακες:………………….112 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:…………….23 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:………..15 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:………..5 γρ.
- Xοληστερίνη:…………………..537 mg
- Φυτικές ίνες:…………………..129 γρ