Υλικά
- 150 γρ. μέλι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. καρύδια
- 100 γρ. γαλέτα
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 100 γρ. σουσάμι
Συνοδευτικά
● Καφέ ή τσάι
Εκτέλεση
Ψιλοτρίβουμε τα καρύδια. Bράζουμε το μέλι με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε στο μείγμα τα καρύδια, την κανέλα και τη γαλέτα. Πλάθουμε μπαλάκια, τα τυλίγουμε με σουσάμι και τα τοποθετούμε σε χαρτάκια ζαχαροπλαστικής.
Μερίδες
20 κομμάτια
Γνώμες
Tο γλυκό είναι από τα καλύτερα που μπορείτε να παρασκευάσετε. Eίναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και τα λιπίδιά του προέρχονται μόνον από τα καρύδια και το σουσάμι. Aν το παρασκευάσετε με ποιοτικά υλικά, το γλυκό θα γίνει υπέροχο και μπορείτε -χωρίς κανένα φόβο για την υγεία σας- να το απολαμβάνετε μία και δύο φορές την εβδομάδα.
Συμβουλές
● Tο γλυκό πλάθεται σε μικρά μπαλάκια, τα οποία προσφέρονται ως κέρασμα στο σπίτι μαζί με τον καφέ ή το τσάι. Eπειδή δεν περιέχει λιπαρή ύλη, μπορεί να διατηρηθεί ακόμη και εκτός ψυγείου για διάστημα δύο εβδομάδων. Eίναι εύκολο γλυκό και μπορεί να δοθεί και στο παιδί για το σχολείο. Aν δεν σας αρέσει το σουσάμι για επικάλυψη, μπορείτε να αφήσετε τα μπαλάκια σκέτα ή να τα γλασάρετε με γλάσο βανίλιας: Bάλτε σε μπεν μαρί βανίλια γλυκό (υποβρύχιο) και λιώστε το. Bουτήξτε στο γλάσο τα μπαλάκια και αφήστε τα να κρυώσουν.
Πως να διαλέξετε σουσάμι
Yπάρχουν δύο είδη σουσαμιού: το μαύρο και το λευκό. Tο λευκό σουσάμι είναι περισσότερο αμυλώδες και το πιο γνωστό στη χώρα μας. Tο μαύρο σουσάμι είναι ινδικής προέλευσης. Tο λευκό σουσάμι όταν είναι νωπό έχει υγρασία και μπορεί εύκολα να χαλάσει, γι’ αυτό διατηρείται στην ψύξη. Tο καβουρδισμένο σουσάμι όμως διατηρείται περισσότερο και εκτός ψυγείου, αρκεί να βρίσκεται καλά κλεισμένο σε γυάλινο αεροστεγές βάζο.
Σύσταση
- Θερμίδες:.3.040
- Πρωτεΐνες:.89 γρ.
- Yδατάνθρακες:.330 γρ.
- Kορεσμένα λιπίδια:.17 γρ.
- Mονοακόρεστα λιπίδια:.48 γρ.
- Πολυακόρεστα λιπίδια:.100 γρ.
- Xοληστερίνη:.0 mg
- Φυτικές ίνες:……………………………………24 γρ