Πόσες φορές μετά την αποτρίχωση ή το ξύρισμα δεν έχετε αντικρίσει μικρά αντιαισθητικά σπυράκια στο σώμα ή το πρόσωπό σας; Πόσες φορές δεν έχετε προσπαθήσει με ένα τσιμπιδάκι να τραβήξετε τρίχες που έχουν γυρίσει προς τα μέσα; Αν χρησιμοποιείτε ξυραφάκια, ηλεκτρική μηχανή ή κερί για να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, τότε καταλαβαίνετε για τι σας μιλάμε. Ευτυχώς, όμως, η θυλακίτιδα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που τις περισσότερες φορές λύνεται από μόνο του. Ωστόσο, τι γίνεται όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Μπορεί μία τόση δα τριχούλα να σας στείλει ακόμα και στο χειρουργείο;
Η ταυτότητα της θυλακίτιδας
Τι είναι Φλεγμονή του θύλακα της τρίχας.
Τι φταίει Κάποιο μικρόβιο, συνήθως ο σταφυλόκοκκος, που ήδη υπάρχει στο δέρμα μας.
Τα συμπτώματα Ευαισθησία, ερεθισμός, κοκκίνισμα της μολυσμένης περιοχής και σπυράκια με πύον που στο κέντρο τους διακρίνεται η τρίχα.
Οι τύποι της Η επιφανειακή και η «εν τω βάθει» θυλακίτιδα. Στην πρώτη εμφανίζεται φλεγμονή γύρω από το θύλακα με μικρή φλύκταινα με πύον και στη δεύτερη επώδυνη, σκληρή διόγκωση με επιφανειακή φλύκταινα με πύον.
Πότε εκδηλώνεται
Το μικρόβιο γίνεται παθογόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες, π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, τοπικές κακώσεις, τριβή (από τη χρήση ξυριστικών μηχανών και από τα στενά ρούχα), κακή υγιεινή της περιοχής, εφίδρωση. Καμιά φορά οφείλεται και σε δερματίτιδα από επαφή με λευκοπλάστ ή πετρελαιοειδή (π.χ. σε εργαζόμενους σε πρατήρια καυσίμων).
Άμεσα μέτρα
• Κάντε κομπρέσες με ζεστό νερό.
• Προμηθευτείτε από το φαρμακείο κρέμες που να περιέχουν αντιβιοτικό και πιθανόν κορτιζόνη, αν υπάρχει έντονη φλεγμονή.
• Πλένετε την περιοχή με αντιβακτηριακό σαπούνι 2 φορές την ημέρα.
• Μη μοιράζεστε πετσέτες με άλλους και πλένετέ τις καλά μετά από κάθε χρήση.
• Αλλάζετε κάθε μέρα τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.
• Χρησιμοποιείτε ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στην απελευθέρωση των τριχών.
Η λύση του προβλήματος
Για τις ήπιες περιπτώσεις Τα περισσότερα περιστατικά θυλακίτιδας διαρκούν 2-3 ημέρες και δεν χρειάζονται θεραπεία, επειδή η μόλυνση υποχωρεί μόνη της. Στην ήπιας μορφής θυλακίτιδα, βοηθά η τοπική καθαριότητα με αντισηπτικά σαπούνια και η επάλειψη με τοπικά αντισηπτικά διαλύματα και αντισηπτικές-αντιβιοτικές κρέμες.
Για τις «δύσκολες» περιπτώσεις Στις πιο βαριές περιπτώσεις της λεγόμενης «εν τω βάθει» θυλακίτιδας χρειάζεται συνήθως διάνοιξη, ώστε να φύγει το πύον, ενώ παράλληλα χορηγούνται και αντισηπτικά διαλύματα, αντιβιοτικές κρέμες και πολλές φορές αντιβίωση από το στόμα.
Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη !
• Προτιμάτε τα άνετα, βαμβακερά, λινά ή μεταξωτά ρούχα, επειδή τα στενά και συνθετικά ρούχα ερεθίζουν το δέρμα.
• Αν ξυρίζεστε στο πρόσωπο, κάντε μασάζ στην περιοχή που αναπτύσσονται τα γένια με ένα ζεστό πανί ή ειδικό σφουγγάρι, ώστε να σηκώνονται οι τρίχες.
• Ξυρίζετε τις τρίχες προς την κατεύθυνση που μεγαλώνουν.
• Αλλάζετε λεπίδα μετά από κάθε χρήση και κρατάτε καθαρή την ξυρισμένη περιοχή.
• Η απολέπιση συνήθως βοηθά.
• Οι χώροι με τους οποίους το δέρμα έρχεται σε επαφή (π.χ. μπανιέρα) πρέπει να απολυμαίνονται.
Για να «ξεραθεί» γρηγορότερα ο καλόγερος ή το σπυρί με το πύον, βάλτε 3-4 φορές την ημέρα ένα μαλακό πανί με ζεστό αλατισμένο νερό στην περιοχή για 30΄.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρ. Παρασκευή Παπαδοπούλου-Παλαιολόγου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο.
Όλοι έχουμε την προδιάθεση να εμφανίσουμε θυλακίτιδα, απλώς μερικοί είναι πιο ευαίσθητοι. Έτσι, μπορεί να μην είχατε ποτέ πρόβλημα και ξαφνικά να εκδηλωθεί