Ερωτική διάθεση με ένα χάπι;

Επανάσταση στο χώρο της φαρμακολογίας και, ουσιαστικά, το πρώτο διεγερτικό της γυναικείας σεξουαλικής επιθυμίας χαρακτηρίζουν τη νέα ουσία «φλιμπανσερίνη» (flibanserin) οι υποστηρικτές της. Άλλοι, ωστόσο, παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Η ιστορία του φαρμάκου
• «Γεννήθηκε» στα εργαστήρια της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας «Boehringer Ingelheim».
• Δοκιμάστηκε σε περισσότερες από 5.000 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι οποίες παρουσίαζαν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, σε ΗΠΑ, Καναδά και Ευρώπη. Οι μισές υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τη συγκεκριμένη ουσία και οι υπόλοιπες σε θεραπεία με placebo (ψευδοφάρμακο).
• Οι συμμετέχουσες στην ομάδα που πήρε τη «φλιμπανσερίνη» δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν αύξηση της ερωτικής επιθυμίας και, στη συνέχεια, αυξημένη σεξουαλική ικανοποίηση.

Πώς δρα;
Όπως υποστηρίζει ερευνητής της φαρμακευτικής εταιρείας Boehri- nger στο γαλλικό επιστημονικό περιοδικό «Sciences et Avenir», «Η φλιμπανσερίνη οδηγεί την επιθυμία στα φυσιολογικά επίπεδα», χωρίς όμως να διευκρινίζει τι εννοεί με τον όρο «φυσιολογικά». Η δράση της συνδέεται με τη σεροτο-νίνη, ένα νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με το άγχος και τα συναισθήματα. Οι υπεύθυνοι της Boehringer μάς ενημέρωσαν ότι αυτή τη στιγμή η φαρμακευτική ουσία βρίσκεται στο στάδιο ΙΙΙ (το τελευταίο) των κλινικών δοκιμών και υποστήριξαν ότι, αν τα αποτελέσματα των ερευνών είναι ικανοποιητικά, μέσα στο τρέχον έτος το «μαγικό» χάπι θα κυκλοφορήσει στην αγορά.



Όλα στο φουλ!

Ο οργασμός προκαλεί για κάποια δευτερόλεπτα μια ολοκληρωτική «αποχαύνωση». Σε επίπεδο εγκεφάλου, άλλα τμήματα ενεργοποιούνται και άλλα αναστέλλονται. Όσο διαρκεί ο οργασμός, δεν αισθανόμαστε πόνο, αφού παύουν να λειτουργούν τα κέντρα του εγκεφάλου, λόγω της παραγωγής ενδορφινών. Θεωρείται, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένες ορμόνες αναστέλλουν ταυτόχρονα το φόβο και το άγχος. Παράλληλα, παρατηρείται ταχυκαρδία, εφίδρωση, διαστολή στις κόρες των ματιών, αύξηση των καρδιακών παλμών και γρήγορος ρυθμός αναπνοής. Το φαινόμενο της κορύφωσης χαρακτηρίζεται από ακούσιες συσπάσεις του κόλπου, της μήτρας και των εξωτερικών και εσωτερικών σφικτήρων του πρωκτού.



Είναι πράγματι «μοναδικό»;
Δεν πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια ανακάλυψης μιας φαρμακευτικής ουσίας που θα επηρεάσει τη γυναικεία σεξουαλική διάθεση. Αρκετές ακόμη ουσίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε δοκιμαστικά στάδια, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν ήδη τα patches τεστοστερόνης. Η ορμόνη αυτή φαίνεται να επαναφέρει τη λίμπιντο σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών ή κάνουν χημειοθεραπεία. Η τεστοστερόνη βοηθά τη γυναίκα να αισθάνεται καλύτερα τον κόλπο της.

Ο ρόλος του εγκεφάλου
Κεντρικό όργανο της γυναικείας σεξουαλικότητας είναι ο εγκέφαλος. «Γι’ αυτό και παρατηρούμε τόσες διαφορές ανάμεσα στις γυναίκες», τονίζουν οι ειδικοί. Τα ίδια ακριβώς ερεθίσματα μπορούν να δημιουργήσουν διαφορετικές αντιδράσεις από τη μία γυναίκα στην άλλη, αλλά και στην ίδια γυναίκα, ανάλογα με την ψυχική της κατάσταση, τη διάθεσή της και τα επίπεδα των ορμονών της. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως μια λέξη, ένα βλέμμα, μια μυρωδιά, ή από εσωτερικούς, όπως ένα συναίσθημα ή μια ευχάριστη ανάμνηση. Κατευθείαν ενεργοποιούνται συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου και, έτσι, οι ορμόνες και οι νευροδιαβιβαστές αναλαμβάνουν δράση:
Ντοπαμίνη Το 2006 επιβεβαιώθηκε η σημασία της στη σεξουα-λικότητα ανδρών και γυναικών. Η διέγερση ενεργοποιεί το σύστημα της ντοπαμίνης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα αίσθημα ευφορίας και αναμονής για την ευχαρίστηση (ανταμοιβή).
Ωκυτοκινη Πρόκειται για νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται με τη σωματική διέγερση της γυναίκας.
Τεστοστερόνη Αν και «ανδρική» ορμόνη, ρυθμίζει τη γυναικεία σεξουαλική επιθυμία. Παράγεται κυρίως από τις ωοθήκες, σε μεγαλύτερη μάλιστα δόση από τα οιστρογόνα. Η πτώση της τεστοστερόνης για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. αφαίρεση ωοθηκών) μειώνει την ερωτική επιθυμία.

Θέλει θεραπεία η ερωτική επιθυμία;
Δύο ειδικοί σχολιάζουν αν μπορεί ένα χάπι να αυξήσει τη γυναικεία λίμπιντο

«Θεραπεύουμε και υγιείς ανθρώπους!»
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης,
χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας
«Η προσέγγιση της σεξουαλικότητας γίνεται σήμερα μηχανοκεντρικά, ιατροκεντρικά και φαρμακολογικοκεντρικά. Αυτό κρύβει μια μεγάλη απάτη: Το εμπόριο των φαρμάκων. Υπάρχει συμφέρον να βρεθούν νέες “δεξαμενές” ανθρώπων που να παίρνουν καινούργια φάρμακα, όντας υγιείς. Η ίδια η κοινωνία, αλλάζοντας τις αντιλήψεις γύρω από τη σεξουαλικότητα, βάζει νόρμες που δεν υπάρχουν, αφού το κάθε άτομο βιώνει με ένα μοναδικό τρόπο τη σεξουαλικότητά του. Οι επιστήμονες πρέπει να προφυλάσσουν τον άνθρωπο από την υπερφαρμακία και να μην τα βαφτίζουν όλα παθολογία. Αν μια διαταραχή (π.χ. η ανοργασμική στάση μιας γυναίκας) λειτουργεί αρνητικά στην ίδια ή στο περιβάλλον της, πρέπει να το “ψάξει”. Δεν σημαίνει, όμως, ότι είναι άρρωστη επειδή για 1 εβδομάδα, 3 ή ακόμα και 6 μήνες δεν έχει ερωτική διάθεση. Το πώς ερωτευόμαστε είναι άγνωστο. Δεν είναι, λοιπόν, λογικό μια ουσία η οποία δρα σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, να μπορέσει να αλλάξει όλη τη δομή του εγκεφάλου, που είναι σύμπλεγμα αρχαϊ-κών δομών, αναμνήσεων, αντιλήψεων, πολιτιστικών διαφορών, αλλά και τρέλας.»
Oι επιστήμονες δεν πρέπει να τα βαφτίζουν όλα παθολογία


«Χρειάζεται σφαιρική προσέγγιση»
Κωνσταντίνος Παπασταμάτης, ψυχίατρος-σεξολόγος, αναπλη-ρωτής διευθυντής στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο, υπεύθυνος του Σεξολογικού Ιατρείου στο ίδιο νοσοκομείο
«Η φλιμπανσερίνη έχει πολύ καλές προοπτικές και αναμένουμε αποτελέσματα -ελπίζω θετικά- στο εγγύς μέλλον. Επειδή συνήθως η αιτιολογία της γυναικείας ερωτικής επιθυμίας είναι πολυπαραγοντική, ίσως το χάπι σε κάποιες περιπτώσεις να χρειάζεται να συνδυαστεί και με άλλες μορφές θεραπείας (σεξοθεραπεία, θεραπεία ζεύγους). Υπάρχουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εξελίξεις στην ιατρική-φαρμακευτική αντιμετώπιση των ανδρικών σεξουαλικών προβλημάτων (από χάπια και ενέσεις μέχρι χειρουργικές επεμβάσεις), κάτι που δεν συμβαίνει με τα γυναικεία προβλήματα. Ελπίζουμε, λοιπόν, ότι αυτή η νέα ουσία θα αποτελέσει έναυσμα για τη μελέτη και της γυναικείας σεξουαλικότητας.»

η ερωτικη ζωη των ελληνιδων
Πρόβλημα οργασμού δηλώνει ότι έχει 1 στις 4 Ελληνίδες (25,6%), ενώ το 16,9% αναφέρει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Αυτά είναι μερικά συμπεράσματα που προκύπτουν από ανάλυση του ΕθνικΩåού Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕ.Σ.Α.Υ.) σχετικά με τη στάση των Ελληνίδων απέναντι σε θέματα σεξουαλικής υγείας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Sexual Medicine».
Η μελέτη αφορούσε τις πρώτες 3.523 τηλεφωνικές κλήσεις από γυναίκες 16-82 ετών, κατά την πρώτη 5ετία (1998-2003) λειτουργίας του Κέντρου.

Τι φταίει για την έλλειψη επιθυμίας;
Η μειωμένη σεξουαλική διάθεση και τα προβλήματα οργασμού οφείλονται σε ένα πλέγμα ψυχολογικών, οργανικών, κοινωνικοπολιτιστικών και διαπροσωπικών παραγόντων, όπως:
• Η λήψη φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά, υπνωτικά, αντιυπερτασικά και αντιμυκητιασικά.
• Τα γυναικολογικά προβλήματα, που προκαλούν πόνο ή μόλυνση, καθώς και οι γυναικολογικές επεμβάσεις (π.χ. αφαίρεση ωοθηκών).
• Ασθένειες, όπως ο διαβήτης, νευρολογικές ή ενδοκρινολογικές νόσοι, κατάθλιψη κλπ.
• Η ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού, η οποία μειώνει την ερωτική επιθυμία.
• Η επιλόχεια κατάθλιψη, που μάλλον έχει ορμονική βάση και μπορεί να κρατήσει έως και 4 χρόνια μετά τη γέννα. Από ψυχολογική σκοπιά, θεωρητικά σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη γυναίκα-ερωμένη στη γυναίκα-μητέρα.
• Η χαλάρωση του κόλπου, που σημαίνει ότι η γυναίκα αποκτά μειωμένη αίσθηση της περιοχής. Μπορεί να οφείλεται στην ηλικία, στην παχυσαρκία, στην εγκυμοσύνη ή σε κάποιες παθήσεις και χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν τα γεννητικά όργανα.
• Το στρες, όταν παύει να είναι δημιουργικό και μετατρέπεται σε μόνιμο πρόβλημα του οργανισμού.
• Η ρουτίνα της καθημερινότητας.
• Η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η γυναίκα πρέπει να νιώθει όμορφη και ποθητή, ώστε να προκαλέσει την επιθυμία του άνδρα.
• Προβλήματα στη σχέση του ζευγαριού (αρνητικά συναισθήματα, έλλειψη επικοινωνίας κλπ.).
• Άγνοια λειτουργίας του σώματος της ίδιας της γυναίκας ή του συντρόφου της.
• Αρνητικές αντιλήψεις για το σεξ, που προέρχονται από το κοινωνικό ή γονεϊκό περιβάλλον.
• Η απουσία προκαταρκτικού παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να μη διεγείρεται η κλειτορίδα.
• Τραυματικές εμπειρίες στην αρχή της σεξουαλικής ζωής (π.χ. πόνος, βιασμός).



Μία 40άρα = Δύο 20άρες

Η πιθανότητα να έχει μια γυναίκα, όπως και ένας άνδρας, μειωμένη σεξουαλική επιθυμία αυξάνεται με την ηλικία, ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, η μειωμένη λίμπιντο δεν επηρεάζει σημαντικά τις γυναίκες.
Απεναντίας μάλιστα μπορούν, απαλλαγμένες από το άγχος της εγκυμοσύνης, να απολαμβάνουν περισσότερο το σεξ και, αντίθετα με την κυ-ρίαρχη άποψη, μετά την κλιμακτήριο να έχουν καλύτερους οργασμούς.Οι νεαρές γυναίκες, από την άλλη πλευρά, δεν βιώνουν συνήθως τόσο έντονα τον οργασμό, γιατί είναι ανώριμες σεξουαλικά και πιο φοβισμένες. Άλλωστε, ο οργασμός είναι εμπειρία, μάθηση.



Το Σεξ σημερα

Πώς επηρεάζει η σύγχρονη πραγματικότητα τη σεξουαλικότητα ανδρών και γυναικών και ποια η θέση της ερωτικής επιθυμίας στο πλαίσιο μιας μακροχρόνιας σχέσης;
Δύο ειδικοί αποκωδικοποιούν τη σεξουαλική διάθεση στη σύγχρονη κοινωνία

«Ανταλλάσσουμε το πάθος με την ασφάλεια»
Esther Perel, ψυχολόγος με ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία και στη θεραπεία ζευγαριού
«Όταν άρχισα να μελετώ το ρόλο του σεξ στις μακροχρόνιες σχέσεις, ήρθα αντιμέτωπη με το δίλημμα της επιθυμίας. Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας δεν είναι επιλεκτική. Από την εμπειρία μου ξέρω ότι τους επηρεάζει όλους ανεξαιρέτως! Σύντομα συνειδητοποίησα ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια προσπαθούν να καλλιεργήσουν την οικειότητα μεταξύ τους, με την προσδοκία ότι η οικειότητα φέρνει και καλύτερο σεξ. Όσο πιο καλά γνωρίζεις το σύντροφό σου, τόσο πιο κοντά του νιώθεις και άρα τόσο καλύτερο σεξ κάνεις. Ισχύει, όμως, αυτό; Η αγάπη και η επιθυμία είναι δύο βασικές, αλλά αντίθετες ανθρώπινες ανάγκες. Από τη μια πλευρά αναζητάμε τη σταθερότητα μιας μόνιμης σχέσης, από την άλλη λαχταράμε περισσότερο μυστήριο, έξαψη και περιπέτεια. Για να διατηρήσει κανείς την επιθυμία του για τον άλλον, πρέπει να υπάρχει ένα στοιχείο διαχωρισμού, προσωπικού χώρου. Πρέπει ο καθένας να σέβεται την ατομικότητα και τη διαφορετικότητα του άλλου, να τον βλέπει σαν ένα ξεχωριστό ον. Τότε έρχεται και η επιθυμία.»

«Ζούμε σε μια κοινωνία unisex»
Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας
«Τα ανδρικά αρχέτυπα έχουν αλλάξει. Σήμερα τα ζευγάρια ζουν πιο ισορροπημένα, πιο ισότιμα. Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα φαίνεται να διεκδικεί έναν τύπο άνδρα λιγότερο πατριαρχικό και περισσότερο συντροφικό. Αυτό συμβαίνει γιατί και η ίδια είναι πλέον ενεργό μέλος στην κοινωνία, μιμείται την ανδρική συμπεριφορά, κυρίως για να επιβιώσει στο χώρο εργασίας. Τα 2 φύλα αρχίζουν να μοιάζουν. Αυτό, όμως, που δημιουργεί την έλξη παραμένει η διαφορετικότητα. Και εδώ υπάρχει η αντίφαση: Οι γυναίκες παραπονιούνται ότι δεν υπάρχουν πια αρσενικά, ενώ οι άνδρες αναρωτιούνται πού πήγαν οι αληθινές γυναίκες. Έχει μια υποκρισία αυτή η στάση των ανθρώπων. Αρχετυπικά θέλουν το πρωτόγονο, κοινωνικά αναζητούν το ισότιμο. Βιώνουν, λοιπόν, μια σύγκρουση. Το πρόβλημα είναι ότι αντιγράφουν συνεχώς ρόλους. Η συμβουλή που θα έδινα είναι η εξής: Σταμάτα τον αρχετυπικό σου ρόλο και σκέψου ποιος είσαι. Στόχος είναι να βιώσουμε το ποιοι είμαστε εμείς και ποιος είναι ο άλλος, συγκρουσιακά. Άλλωστε, χωρίς σύγκρουση δεν γίνεται τίποτα.»



Εσείς, τι οργασμό έχετε;

Υπάρχουν 3 τύποι οργασμού και συνήθως κάθε γυναίκα ανήκει σε έναν από αυτούς, για τη διαμόρφωση του οποίου έχουν συνεργαστεί γονίδια, εμπειρίες κλπ.
Α΄ τύπος Ένας μόνο οργασμός με κορύφωση.
Β΄ τύπος Μικροί οργασμοί που φτάνουν σε έναν κορυφαίο (πολλαπλοί οργασμοί).
Γ΄ τύπος Διακοπτόμενος οργασμός (η γυναίκα φτάνει γρήγορα «ψηλά», κόβεται, ξαναφτάνει, ξανακόβεται). Μπορεί να κρύβει κάποια παθολογία.



Απογειώστε τις επιδόσεις σας!
Αν δεν θέλετε να περιμένετε το χάπι ή νιώθετε ότι δεν σας ταιριάζει σαν λύση, μπορείτε μόνες σας να τονώσετε τη σεξουαλική σας διάθεση με απλά βήματα.

«Ερωτικές» ασκήσεις

Γυμνάστε τους «μυς του σεξ»
Πώς Οι «μύες του σεξ» (ηβοκοκκυγικοί) είναι οι μύες που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να διακόψουμε την ούρηση. Προσπαθήστε να τους συστέλλετε, σαν να θέλετε να καθυστερήσετε την ούρηση, και κρατηθείτε σε αυτή τη θέση για 2-3΄. Εισπνεύστε σε κάθε πίεση και εκπνεύστε χαλαρώνοντας τους μυς. Επαναλάβετε 10-20 φορές και σταματήστε αν νιώσετε πόνο. Βάλτε στόχο τις 100-200 την ημέρα. Για να δείτε αποτελέσματα, εφαρμόστε τις ασκήσεις καθημε-ρινά για ένα μήνα.
Πότε Εξασκηθείτε οπουδήποτε. Την ώρα που οδηγείτε, διαβάζετε ή και κατά τη διάρκεια του σεξ.
Γιατί Αποκτάτε έλεγχο των μυών του κόλπου και φτάνετε ευκολότερα σε οργασμό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι και μόνο με τη σύσπαση αυτή κατά την ερωτική πράξη, μπορείτε να επιτύχετε οργασμό.

Δυναμώστε τη λεκάνη
Πώς
Ξαπλώστε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και ελαφρώς απομακρυσμένα μεταξύ τους. Εισπνεύστε, σφίγγοντας τους κοιλιακούς μυς και τους γλουτούς, και σηκώστε τη λεκάνη μέχρι να φτάσει η πλάτη σας σε ευθεία γραμμή. Αναπνέετε, καθώς μένετε σε αυτή τη θέση για 10΄΄. Εκπνεύστε επιστρέφοντας στο πάτωμα και επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές. Στην τελευταία επανάληψη, πα-ραμείνετε με τη λεκάνη ψηλά και σφίξτε τους γλουτούς για 10΄΄. Επαναφέρετε αργά το σώμα σας στο πάτωμα.
Πότε Πριν από την ερωτική πράξη, με ή χωρίς το σύντροφό σας.
Γιατί Αυξάνεται η αιμάτωση στην πύελο, ενώ οι μύες γίνονται πιο ευλύγιστοι, διευκολύνοντας τον οργασμό.



Κολπικός vs Κλειτοριδικός οργασμός

Ο οργασμός είναι ένας ή όχι; Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η κλειτορίδα συμμετέχει ενεργά. Είναι πιο ευαίσθητο όργανο από τον κόλπο και έχει περισσότερες νευρικές απολήξεις ακόμα και από το πέος, ενώ ο ρόλος της είναι ουσιαστικός, ιδιαίτερα στη φάση της διέγερσης και της κορύφωσης. Όσο για τον κόλπο, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα μυστήριο. Σύμφωνα με τον Φρόυντ, ο κλειτοριδικός οργασμός είναι «παιδικός», ενώ ο κολπικός δηλώνει σεξουαλική ωρίμανση. Σήμερα, η θεωρία αυτή έχει καταρριφθεί, χωρίς όμως να αντικατασταθεί από κάποια άλλη τεκμηριωμένη εξήγηση. Σύμφωνα πάντως με το χειρουργό ουρολόγο-ανδρολόγο κ. Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, «Δεν πρέπει να δούμε τον οργασμό ως ανατομική περιγραφή, αλλά ως ένα σύνολο πραγμάτων».



Η δύναμη της φύσης

Νταμιάνα (turnera diffusa)
Πρόκειται για βότανο με ισχυρές αφροδισιακές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στο Μεξικό και τις Νοτιοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Αν και δεν υπάρχουν έγκυρα επιστημονικά στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, θεωρείται ότι η νταμιάνα τονώνει τον οργανισμό, ενώ αυξάνει τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών και την ένταση του οργασμού.
• Βάλτε 1 γρ. από ξερά φύλλα του βοτάνου σε ζεστό νερό για 15΄. Μπορείτε να πιείτε μέχρι 3 φλι-τζάνια την ημέρα.
• Η νταμιάνα κυκλοφορεί και σε μορφή σταγόνων. Συνιστάται η λήψη έως 50 σταγόνων, 2 φορές την ημέρα.
• Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε κάψουλες των 500 ml, 3 φορές την ημέρα. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε θεραπεία, πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

3 κλειδιά της καθημερινότητας

1. Από τον καναπέ στην μπανιέρα
Το άγχος είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας της καλής σεξουαλικής ζωής. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο κάποια βράδια της εβδομάδας στον εαυτό σας. «Βουλιάξτε» στον καναπέ και διαβάστε ένα βιβλίο, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή βγείτε μια βόλτα. Αφουγκραστείτε τον εαυτό σας και ανακαλύψτε τα πράγματα που σας ξεκουράζουν. Αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό και από την ίδια την πράξη. Μπορείτε, επίσης, να χαλαρώσετε μαζί με το σύντροφό σας, κάνοντας πράγματα που τρέφουν τη σχέση. Πηγαίνετε σινεμά, κάντε ο ένας στον άλλο μασάζ ή διαβάστε μαζί τα βιβλία σας.
2. Προσποιηθείτε!
Όταν υπάρχει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή στο ζευγάρι, το να προσποιηθεί η γυναίκα οργασμό μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή της και να κάνει το σεξ εντονότερο. Αρκεί, βέβαια, αυτό να γίνεται περιστασιακά. Διαφορετικά, η προσποίηση σε βάρος της ευχαρίστησης σημαίνει ότι δεν υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων.
3. Ζητήστε… για να έχετε
Για να ευχαριστηθεί μια γυναίκα το σεξ, θέλει να νιώθει ότι ο σύντροφός της καταλαβαίνει τις επιθυμίες της. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται καθοδήγηση. Δείξτε του τι σας αρέσει και πείτε του τι θέλετε. Η οικειότητα, άλλωστε, είναι απαραίτητο συστατικό μιας σχέσης.



που ειναι το Σημείο G;

Το σημείο G εντόπισε πρώτος ο γερμανός γυναικολόγος Έρνεστ Γκράφενμπεργκ, αλλά οι γνώμες σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι είναι διχασμένες. Σύμφωνα με όσους πιστεύουν στην ύπαρξή του, ο αδένας βρίσκεται σε βάθος λίγων εκατοστών από την είσοδο του κόλπου, στο πρόσθιο τοίχωμά του. Θεωρείται ότι η διέγερσή του μπορεί να κάνει τον οργασμό πιο έντονο, ενώ απελευθερώνει εκκρίσεις σε ρευστή μορφή (που μπορεί κάποιες φορές να παρομοιαστούν με την ανδρική εκσπερμάτιση). Οι περισσότεροι ειδικοί, πάντως, τείνουν να συμφωνήσουν πως το σημείο G το έχουν μόνο ορισμένες γυναίκες.