Μπορεί η σεξουαλική απελευθέρωση της γυναίκας να θεωρείται πια δεδομένη, η πρόσβαση σε πληροφορίες να είναι ιδιαίτερα εύκολη και όλοι να προωθούν τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ωστόσο εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να υπάρχουν πολλές παρεξηγήσεις γύρω από τις μεθόδους αντισύλληψης. Μάλιστα, αν και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των εκτρώσεων έχει μειωθεί, η πραγματικότητα δείχνει ότι οι νέοι συχνά χρησιμοποιούν αναποτελεσματικά μέτρα προστασίας. Στην Ευρώπη, για παράδειγμα, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το «Χάπι» φτάνουν περίπου το 22%, ενώ στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει μόλις το 3%. Ίσως για όλα αυτά να φταίνε κάποιοι παγιωμένοι «μύθοι» σχετικά με την αντισύλληψη… Για να «ξεκαθαρίσουμε», λοιπόν, τα πράγματα, με τη συνεργασία των ειδικών «διαλύουμε» τους 11 πιο κοινούς μύθους.

Μύθος 1
Τα αντισυλληπτικά χάπια συνδέονται με την εκδήλωση καρκίνου
Αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν, τα αντισυλληπτικά χάπια δεν προκαλούν καρκίνο ούτε του μαστού ούτε του τραχήλου. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται κατά 99% στον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, ενώ το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την ηλικία των 50 ετών είναι ίδιο, είτε η γυναίκα έπαιρνε είτε δεν έπαιρνε αντισυλληπτικά χάπια. Επιπλέον, οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών και του ενδομητρίου σε σχέση με αυτές που δεν τα έχουν πάρει.

Μύθος 2
Τα αντισυλληπτικά χάπια παχαίνουν
Η αύξηση βάρους που παρατηρείται κατά τους πρώτους μήνες λήψης τους οφείλεται στην αυξημένη ­κατακράτηση υγρών και όχι στην αύξηση του λίπους. Σε αντίθεση με τα πρώτα αντισυλληπτικά χάπια, που περιείχαν μεγάλες ποσότητες οιστρογόνου και προγεστερόνης, τα χάπια νέας γενιάς περιέχουν μικρότερη δόση οιστρογόνου και ­δροσπερινόνη (ειδική προγεστερόνη), με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται παρενέργειες, όπως αύξηση βάρους, ναυτία, πονοκέφαλοι, ακμή. Όσο για την περίπτωση να επηρεαστεί ο μεταβολισμός, είναι εξαιρετικά σπάνια και αντιμετωπίζεται αλλάζοντας χάπι.

Μύθος 3
Tο ποτό και το τσιγάρο δεν επηρεάζουν ποτέ την αποτελεσματικότητα των χαπιών

H αποτελεσματικότητα των αντισυλληπτικών δεν επηρεάζεται από την κατανάλωση αλκοόλ, όταν αυτή γίνεται με μέτρο. Αν, όμως, καταναλώνετε συχνά μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος, επιβαρύνετε το συκώτι σας, όπου μεταβολίζονται και τα χάπια, και επομένως επηρεάζεται η απόδοσή τους. Όσο για το κάπνισμα, η λήψη του Χαπιού δεν απαγορεύεται αν η γυναίκα είναι υγιής, κάτω των 35 ετών, και δεν έχει άλλους παράγοντες κινδύνου. Αν, όμως, είναι άνω των 35 και καπνίζει, τότε θα πρέπει να επιλέξει κάποια άλλη μέθοδο αντισύλληψης.

Μύθος 4
Είναι πιο δύσκολο να μείνω έγκυος όταν σταματήσω τα αντισυλληπτικά
Η λήψη χαπιών δεν εμποδίζει μια μελλοντική εγκυμοσύνη, δεν επηρεάζει τη γονιμότητα και δεν προκαλεί ανωμαλίες στον κύκλο. Επίσης, η μεσολάβηση ορισμένου χρονι­κού διαστήματος από τη διακοπή τους μέχρι τη σύλληψη δεν είναι απαραίτητη, αν και ορισμένοι γιατροί συστήνουν τρεις μήνες αποχή, ώστε να επανέλθει ο φυσιολογικός κύκλος.

Μύθος 5
Αν δεν πάρω μία ημέρα το Χάπι, θα μείνω έγκυος.
Αν είστε στις πρώτες ημέρες του κύκλου, υπάρχει πιθανότητα να γίνει η ωορρηξία. Αν, όμως, είστε στις τελευταίες ημέρες, οι πιθανότητες μειώνονται. Πάντως, για να έχει αποτέλεσμα η μέθοδος, πρέπει να παίρνετε το Χάπι καθημερινά και στην ώρα που έχετε καθορίσει. Αν το ξεχάσετε, τότε καλύτερα να χρησιμοποιήσετε και δεύτερη μέθοδο αντισύλληψης (π.χ. προφυλακτικό) για τις επόμενες 7 ημέρες, ενώ φυσικά θα εξακολουθήσετε να παίρνετε κανονικά το Χάπι.

Μύθος 6
Το Χάπι είναι για όλες τις γυναίκες.
Όχι πάντα. Έτσι, καλό είναι να το αποφεύγε­τε αν καπνίζετε και είστε άνω των 35-40 ετών (αυξάνεται η πιθανότη­τα καρδιαγγειακών προβλημάτων), αντιμετωπί­ζετε χρόνια προβλήματα υγείας (υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη), έχετε ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων, θρομβώσεων, ασθενειών του ήπατος ή υποφέρετε από ημικρανίες.

Μύθος 7
Το «τράβηγμα» είναι αποτελεσματικό

Όσο προσεκτικοί και αν είστε, η μέθοδος αυτή δεν σας εγγυάται τίποτα, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι ο σύντροφός σας μπορεί να ελέγχει κάθε φορά απόλυτα την εκσπερμάτισή του. Μάλιστα, το ποσοστό αποτυχίας της μπορεί να φτάσει το 35%. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι ακόμα και τα προσπερματικά υγρά μπορεί να οδηγήσουν σε γονιμοποίηση του ωαρίου.

Μύθος 8
Το προφυλακτικό προστατεύει απόλυτα

Η αλήθεια είναι ότι το ποσοστό επιτυχίας του προφυλακτικού φτάνει το 95% και είναι η μόνη μέθοδος που προφυλάσσει τόσο από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Πρέπει, όμως, να το χρησιμοποιείτε σωστά (υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στις συσκευασίες), γιατί διαφορετικά το ποσοστό αποτυχίας του φτάνει το 15%.

Μύθος 9
2 προφυλακτικά είναι καλύτερα από 1
Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι, φορώντας ταυτόχρονα δύο προφυλακτικά, είναι περισσότερο προστατευμέ­νοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να καταφεύγετε σε αυτή τη λύση, γιατί μπορεί τελικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Είναι πολύ πιο ­εύκο­λο να γλιστρήσει το ένα ή και τα δύο προφυλακτικά. Άλλωστε, τα προφυλακτικά νέας γενιάς είναι πολύ ανθεκτικά.

Μύθος 10
Δεν θα μείνω έγκυος, αν κάνω σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου

Αν και λίγες, είναι ωστόσο υπαρκτές οι πιθανότητες να μείνετε έγκυος στη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Φροντίστε, λοιπόν, να παίρνετε ακόμα και τότε τα απαραίτητα μέτρα.

Μύθος 11
Το σπέρμα ζει μερικές ώρες

Tα σπερματοζωάρια έξω από το σώμα ζουν όσο παραμένει υγρό το σπέρμα. Μέσα στο σώμα της γυναίκας, όμως, ζουν από μερικές ώρες μέχρι και 4 ημέρες. Αυτό φυσικά εξαρτάται από την ποιότητά τους, αλλά και από το περιβάλλον του κόλπου και της μήτρας. Έτσι, τα σπερματοζωάρια που υπάρχουν στον κόλπο μερικές ημέρες πριν από την ωορρηξία, μπορεί κατά την ωορρηξία να γονιμοποιήσουν το ωάριο.

Και μην ξεχνάτε…
Απευθυνθείτε στο γιατρό σας για οποιοδήποτε πρόβλημα. Είναι ο μόνος που μπορεί να σας λύσει τις απορίες και να σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη για εσάς μέθοδο αντισύλληψης.


Είναι λύση το «χάπι της επόμενης μέρας»;
Το «χάπι της επόμενης μέρας» δεν αποτελεί μέσο αντισύλληψης και χρησιμοποιείται μόνο όταν υπάρχει ανάγκη. Η λήψη του πρέπει να γίνεται μέσα σε 72 ώρες από την επικίνδυνη επαφή, και όσο πιο σύντομα το πάρετε τόσο μειώνονται οι πιθανότητες μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Όσο για την περίπτωση που χρειαστεί να το ξαναπάρετε σε σύντομο διάστημα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να προκληθεί κάποια διαταραχή, για παράδειγμα στην περίοδό σας (αιμορραγία).



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Μυρτώ Σωτηροπούλου, μαιευτήρα-γυναικολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα της Α΄ Μαιευτικής – Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Τμήματος Οικογενειακού Προγραμματισμού στο Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα».