Πιο άνετη κυκλοφορία
Ενώ το κρύο προκαλεί συσπάσεις στα αιμοφόρα αγγεία και δυσχεραίνει την κυκλοφορία του αίματος, η ζέστη κάνει το ακριβώς αντίθετο. Προκαλεί αγγειοδιαστολή, διευκολύνοντας την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την καλύτερη αιμάτωση των οργάνων, όπως του εγκεφάλου και της καρδιάς. Ίσως γι’ αυτό, σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, τους καλοκαιρινούς μήνες (όχι όμως και τις ημέρες του καύσωνα) η συχνότητα των καρδιαγγειακών επεισοδίων μειώνεται σε σχέση με τον χειμώνα.
Πρόσωπο λαμπερό
Μπορεί ο ήλιος να γερνά το δέρμα, η ζέστη από την άλλη το κάνει πιο λαμπερό. Με την άνοδο της θερμοκρασίας αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος, άρα βελτιώνεται η ροή του οξυγόνου στους ιστούς, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα μας να φαίνεται πιο υγιής και να αναζωογονείται.
Σώμα που στάζει
Μπορεί να τον θεωρούμε αντιαισθητικό και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τον αποφύγουμε, αλλά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πολύ, αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμος. Ο ιδρώτας είναι ο φυσικός ρυθμιστικός μηχανισμός που διαθέτει το σώμα μας προκειμένου να δροσίζεται και να μειώνει τη θερμοκρασία του, όταν αυτή ξεπερνάει τα φυσιολογικά επίπεδα. Μάλιστα, όταν η απώλεια νερού και άλατος μέσω της εφίδρωσης είναι μεγάλη, π.χ. κατά τη διάρκεια της άσκησης, τότε υπάρχει ο κίνδυνος της θερμικής εξάντλησης, που σημαίνει ότι η μεγάλη αφυδάτωση μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία του αίματος και να επηρεάσει ακόμα και την εγκεφαλική λειτουργία.
Τα της καρδιάς
Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως άλλωστε και οι πολύ χαμηλές, επηρεάζουν αρνητικά όσους αντιμετωπίζουν κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, αυξάνοντας τις πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων, όπως οι αρρυθμίες, και μειώνοντας τις αντοχές τους. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να συμβουλευτούν ειδικό, προκειμένου να ρυθμίσει τη φαρμακευτική αγωγή τους.
Ανάσες!
Όσοι πάσχουν από προβλήματα του αναπνευστικού, όπως π.χ. άσθμα ή βρογχίτιδα, είναι ενδεχόμενο να παρουσιάσουν επιδείνωση της αναπνευστικής τους λειτουργίας με συμπτώματα δύσπνοιας, ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία, αλλά και η υγρασία, είναι αυξημένες.
Κοιλιά επίπεδη
Όσο απεχθανόμαστε την προηγούμενη «παρενέργεια» της ζέστης, άλλο τόσο λατρεύουμε τη συγκεκριμένη, αφού μας βοηθά να χάσουμε εύκολα μερικά κιλά, «αναγκάζοντάς» μας να τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, να πίνουμε περισσότερο νερό και να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες και λιγότερα βαριά και λιπαρά γεύματα. Η αλλαγή αυτή στις διατροφικές μας συνήθειες οφείλεται στο ότι οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος αντιμετωπίζονται από τον οργανισμό με την εφίδρωση, αλλά και τη μειωμένη πρόσληψη τροφής.
Πίεση στα ίσια
Όσοι έχουν υπέρταση εκτιμούν λίγο παραπάνω τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού λόγω της μεγάλης αγγειοδιαστολής και της εφίδρωσης η αρτηριακή πίεση μπορεί να πέσει σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του χειμώνα. Ωστόσο, εκείνοι που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ας συμβουλευτούν τον γιατρό τους, καθώς μπορεί να χρειαστεί να προσαρμόζουν τη δοσολογία της. Από την άλλη μεριά, είναι πιθανό όσοι έχουν αρκετά χαμηλή πίεση να χρειαστεί να προσθέτουν λίγο περισσότερο αλάτι στο φαγητό τους, προκειμένου να διατηρήσουν στο… ύψος της την πίεση του αίματός τους και να καταπολεμήσουν τυχόν ατονία που μπορεί να νιώθουν.
Η διπλή όψη του δέρματος
Εδώ ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είτε αγαπάμε είτε μισούμε τη ζέστη. Γιατί; Επειδή σε δερματοπάθειες, όπως το έκζεμα και η ψωρίαση, παρατηρείται βελτίωση, ενώ σε άλλες, όπως η ροδόχρους ακμή και ο επιχείλιος έρπης, επιδείνωση.
Αναπαραγωγή
Είναι γνωστό ότι η ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έχει συνδεθεί με αρνητικές επιδράσεις στον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Οι άνδρες, λοιπόν, ας προσθέσουν τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίστα με τα στενά παντελόνια και την πολύωρη οδήγηση.
Κόκαλα γερά
Δεν είναι μόνο οι υπερτασικοί που εκτιμούν το καλοκαίρι, αλλά και εκείνοι που πάσχουν από κάποια χρόνια πάθηση των οστών ή των αρθρώσεων, όπως για παράδειγμα οι ρευματισμοί και τα αρθριτικά. Η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με τα μπάνια στη θάλασσα περιορίζουν τους πόνους και βελτιώνουν την κινητικότητα των μυών και των αρθρώσεων.
Πόδια φουσκωμένα
Πολλοί από εμάς έχουμε παρατηρήσει ότι τους καλοκαιρινούς μήνες τα πόδια μας πρήζονται, γεγονός που μαρτυρούν τα σημάδια από τα σανδάλια πάνω τους. Στην περίπτωση αυτή υπεύθυνη μπορεί να είναι η ζέστη, αφού προκαλεί αγγειοδιαστολή, δυσκολεύοντας την επιστροφή του αίματος στην καρδιά. Το πρήξιμο που παρατηρούμε οφείλεται στο ότι ποσότητα των υγρών που περιέχονται στο αίμα συσσωρεύεται στους ιστούς. Ωστόσο, καλό είναι πριν το αποδώσουμε στη ζέστη να μιλήσουμε με έναν καρδιολόγο, επειδή η αιτία των πρησμένων ποδιών μπορεί να βρίσκεται σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως οι παθήσεις του κυκλοφορικού.
Θερμοπληξία
Είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που σχετίζεται με τη ζέστη και προκαλείται όταν η θερμότητα που δέχεται το σώμα ξεπερνά την ικανότητα ομοιόστασής του (δηλαδή την ικανότητά του να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος). Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι η υπερβολική άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος, που μπορεί να ξεπεράσει τους 41* C, η διακοπή της εφίδρωσης (που σημαίνει ότι σταματά να λειτουργεί ο ρυθμιστικός μηχανισμός της εφίδρωσης), το κόκκινο και στεγνό δέρμα, ο γρήγορος και δυνατός σφυγμός, η ναυτία και η απώλεια συνείδησης. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται η άμεση μεταφορά του πάσχοντος σε σκιερό μέρος, η αφαίρεση των ρούχων του και η προσπάθεια να δροσίσουμε το σώμα του με κάθε μέσο (π.χ. βάζοντάς τον σε μπανιέρα με δροσερό νερό, κάνοντάς του δροσερές κομπρέσες).
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΟΣΧΟΒΑΚΗ, γιατρό, ειδική παθολόγο.