Το γνωστό σε όλους μας μπλε χαπάκι για τη στυτική δυσλειτουργία αρχικά σχεδιάστηκε για να καταπολεμήσει την υπέρταση. Στη διάρκεια των ερευνών, όμως, φάνηκε ότι είχε μια πολύ… ευχάριστη παρενέργεια για το ανδρικό φύλο και έτσι η έρευνα για τη χρήση του οδηγήθηκε σε άλλα μονοπάτια. Το ίδιο συνέβη και με τη μινοξιδίλη, μια ουσία που αρχικά μελετήθηκε ως αντιυπερτασικό φάρμακο, αλλά φάνηκε ότι βοηθά στην ενδυνάμωση των μαλλιών και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή σκευάσματα για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Και ο κατάλογος είναι μακρύς… Έτσι, φαίνεται ότι οι μη αναμενόμενες δράσεις των φαρμακευτικών ουσιών δεν είναι πάντα επικίνδυνες. Αντιθέτως, μπορεί να είναι χρήσιμες και να ανοίξουν νέους ορίζοντες όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους συστήνονται ορισμένα φάρμακα.
Το κολλύριο που δυναμώνει τα μαλλιά
Την τελευταία δεκαετία, οι οφθαλμίατροι έχουν στη διάθεσή τους ένα αποτελεσματικό κολλύριο με τη δραστική ουσία λατανοπρόστη για τη θεραπεία του γλαυκώματος. Ωστόσο, κατά τη χρήση αυτών των οφθαλμικών σταγόνων από τους ασθενείς, οι ειδικοί διαπίστωσαν κάτι ενδιαφέρον. Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς που έβαζαν σταγόνες λατανοπρόστης εμφάνιζαν πιο μεγάλες και πυκνές βλεφαρίδες (επίσης, παρατηρήθηκε ότι σκούρυνε το χρώμα των ματιών τους). Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ανεπιθύμητη ενέργεια η οποία έχει ήδη οδηγήσει στη διενέργεια μελετών προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα μπορούσε μελλοντικά αυτό το φάρμακο να συμπεριληφθεί στη φαρέτρα των ειδικών για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης.
Αντιδιαβητικό με αντικαρκινική δράση;
Ένα από τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, η μετφορμίνη, φαίνεται να έχει προστατευτική δράση κατά διαφόρων μορφών καρκίνου. Οι σχετικές έρευνες αναφέρουν ότι στους διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν μετφορμίνη παρατηρείται μείωση των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου έως και κατά 30%. Μάλιστα, οι επιδημιολόγοι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σκοπεύουν να αναλύσουν το σύνολο των σχετικών κλινικών μελετών με την ελπίδα να βρεθεί ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου.
Κατά της χοληστερίνης, υπέρ της λίμπιντο;
Όταν η χοληστερίνη είναι πολύ υψηλή, τότε είναι πιθανό ο ειδικός να συστήσει τη ρύθμισή της με τη βοήθεια φαρμάκων, όπως οι στατίνες. Φαίνεται, όμως, ότι οι στατίνες μπορούν να επηρεάσουν και τη λίμπιντο. Βέβαια, οι έρευνες όσον αφορά τη δράση τους στην ερωτική επιθυμία είναι αμφιλεγόμενες και πολλές φορές τα αποτελέσματά τους είναι αντικρουόμενα. Σύμφωνα, πάντως, με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, φάνηκε ότι οι στατίνες μπορούν να βοηθήσουν στην πιο αποτελεσματική δράση της σιλδεναφίλης (της δραστικής ουσίας που περιέχει το γνωστό μπλε χάπι για τη στυτική δυσλειτουργία).
Το Χάπι προστατεύει
Τα αντισυλληπτικά χάπια φαίνεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 20%, σύμφωνα με τους επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα χρόνια λάμβαναν οι γυναίκες αντισυλληπτικά, τόσο μεγαλύτερη ήταν η προστασία των ωοθηκών τους, ενώ η λήψη τους για 15 χρόνια μείωνε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών κατά 50%. Τα αντισυλληπτικά χάπια θεωρείται ότι προσφέρουν γενικότερη προστασία από τις φλεγμονές των γεννητικών οργάνων. Ωστόσο, η λήψη τους από τις καπνίστριες δεν συνιστάται, επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος πρόκλησης διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος. Επίσης, η λήψη τους έχει συσχετιστεί με μια μικρή αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Ασπιρίνη, το πολυφάρμακο
Είναι παυσίπονο, αντιπυρετικό και αντιφλεγμονώδες, ενώ συστήνεται ακόμη και για τη δευτερογενή πρόληψη του εμφράγματος (δηλαδή σε όσους έχουν ήδη πάθει έμφραγμα). Φαίνεται, όμως, ότι οι δράσεις της ασπιρίνης είναι πολύ περισσότερες. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», η λήψη της ασπιρίνης σχετίζεται με τη μείωση των θανάτων από διάφορες μορφές καρκίνου (του προστάτη, των πνευμόνων, του εντέρου) κατά 34%. Μάλιστα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η χορήγησή της στην ηλικία των 45-50 ετών θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά κατά του καρκίνου. Από την άλλη μεριά, όμως, η λήψη της μπορεί να προκαλέσει γαστρορραγία και πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το γιατρό.
Τα διουρητικά αδυνατίζουν;
Τα διουρητικά χορηγούνται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υπέρτασης. Προκαλούν διούρηση, γεγονός που μειώνει την κατακράτηση υγρών και οδηγεί σε πτώση της πίεσης. Παράλληλα, όμως, καθώς το σώμα αποβάλλει τα περιττά υγρά, δημιουργείται η εντύπωση ότι ο ασθενής αδυνατίζει. Οι ειδικοί, όμως, εξηγούν ότι δεν πρόκειται για απώλεια βάρους λόγω μείωσης του λίπους στο σώμα, αλλά λόγω της απώλειας των υγρών που κατακρατούσε ο οργανισμός.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΥΜΑ, καρδιολόγο, διευθυντή της Μονάδας Μεταβολικού Συνδρόμου και Λιπιδίων του Νοσοκομείου «Ιπποκράτειο», τον κ. ΕΥΘΥΜΙΟ ΚΑΠΑΝΤΑΗ, παθολόγο-διαβητολόγο, διευθυντή του Τμήματος Παχυσαρκίας – Διαβήτη – Μεταβολισμού στο Νοσοκομείο «Metropolitan», τον κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ, οφθαλμίατρο και τον κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ, μαιευτήρα-γυναικολόγο.
Φάρμακα με καλές παρενέργειες
Οι περισσότεροι διαβάζουμε το φύλλο οδηγιών ενός φαρμάκου για τις ανεπιθύμητες ενέργειές του που μπορεί να μας βλάψουν. Γνωρίζουμε, όμως, ότι υπάρχουν και παρενέργειες που τελικά είναι ωφέλιμες;_x000D_ _x000D_