Έχει τύχει να καώ ακουμπώντας σε καυτό τηγάνι, να κοπώ με μαχαίρι. Η πιο πρόσφατη εμπειρία μου, μάλιστα, περιλαμβάνει μια μελανιά τεραστίων διαστάσεων στο μηρό! Πέρα από την ανησυχία μου, λοιπόν, γιατί… έλκω τους τραυματισμούς κάθε είδους, η αγωνία μου είναι κάθε φορά η ίδια: «Θα μου αφήσει σημάδι;». Η δερματολόγος-αφροδισιολόγος, δρ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, μας δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε σωστά κάθε ατύχημα, ώστε να μη μείνουμε «σημαδεμένοι»!
Πώς αντιμετωπίζεται…
Το έγκαυμα
Το συμβάν Καήκατε από σίδερο, ακουμπήσατε το χέρι σας στο φούρνο ή σε τηγάνι που έκαιγε.
Τι να κάνετε άμεσα
• Ξεκινήστε με κρύες κομπρέσες. Σε μπολάκι με πάγο και νερό, βουτήξτε ένα πανάκι και τοποθετήστε το στο σημείο του εγκαύματος. Επαναλάβετε μερικές φορές.
• Στη συνέχεια, αν το έγκαυμα είναι σοβαρό, βάλτε τοπικά μια κρέμα με κορτικοστεροειδή, η οποία θα μειώσει τη φλεγμονή. Προτιμήστε μια κρέμα σε μορφή μους, που απορροφάται ευκολότερα, όπως η Clarelux.
• Για ηπιότερα εγκαύματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πανθενόλη, που έχει ανάλογη δράση χωρίς να περιέχει κορτιζόνη. Ζητήστε π.χ. Bepanthol σε σπρέι αφρού.
Tip Χρησιμοποιήστε την κρέμα (με κορτικοστεροειδή ή πανθενόλη) 2 φορές την ημέρα, τις πρώτες 3-4 ημέρες.
Τι να κάνετε μετά Ιδανικά είναι τα προϊόντα που περιέχουν συστατικά όπως αλλαντοΐνη, βιταμίνη Ε, πανθενόλη, μαντεκασοσίδη, cupuacu butter ή μείγματα αυτών. Το διάστημα που πρέπει να χρησιμοποιήσετε το προϊόν εξαρτάται από το είδος του εγκαύματος και το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται, συνήθως πάντως είναι γύρω στις 3 εβδομάδες. Η Regeneration prescription π.χ., που περιέχει βιταμίνη Ε, αλλαντοΐνη, cupuacu butter και πανθενόλη, έχει ηρεμιστική και ταυτόχρονα έντονη αναπλαστική δράση.
Το πρόσωπο επουλώνεται πολύ καλύτερα από άλλα μέρη του σώματος, όπως π.χ. η γάμπα!
Το έγκαυμα στο πρόσωπο
Το συμβάν Καήκατε στο πρόσωπο από λάδι που πετάχτηκε ή από αναμμένο τσιγάρο που ακούμπησε πάνω σας.
Τι να κάνετε άμεσα Αρχικά, δοκιμάστε για 7 ημέρες μια ήπια κρέμα, όπως η Cicalfate, που περιέχει ιαματικό νερό, πλούσιο σε σελήνιο, το οποίο έχει ήπια αντιφλεγμονώδη δράση.
Τι να κάνετε μετά Αν το έγκαυμα δεν έχει επουλωθεί μετά την πρώτη εβδομάδα, δοκιμάστε προϊόντα που προσφέρουν περισσότερη ανάπλαση, όπως αυτά που προτείναμε και στην περίπτωση του εγκαύματος στο σώμα.
Η μελανιά
Το συμβάν Χτυπήσατε σε σημείο με μαλακά μόρια και η περιοχή πρήστηκε, επομένως σύντομα πρόκειται να δημιουργηθεί μελανιά.
Τι να κάνετε άμεσα
• Βάλτε αμέσως πάγο στο σημείο που χτυπήσατε, πιέζοντας με δύναμη για τουλάχιστον 5΄. Ο πάγος μειώνει την ανάπτυξη του οιδήματος, επομένως θα περιοριστεί η μελανιά που πρόκειται να δημιουργηθεί. Στα φαρμακεία υπάρχουν ειδικές παγοκύστεις σε τζελ, οι οποίες δεν προκαλούν πόνο όταν έρχονται σε επαφή με το δέρμα. Για καλό και για κακό, έχετε πάντα τέτοιες στο ψυγείο σας.
• Αν μέσα στα πρώτα 30΄ νιώθετε έντονο πόνο, ενώ το σημείο που χτυπήσατε έχει πρηστεί, χωρίς όμως να δημιουργηθεί ακόμα μελανιά, τότε καλό είναι να πάρετε και κάποιο αποιδηματικό φάρμακο από το στόμα, όπως είναι το Brasan, το οποίο μειώνει το οίδημα. Γενικά, όταν αργεί να μελανιάσει ένα χτύπημα, σημαίνει ότι έχει τραυματιστεί κάποιο μεγάλο αγγείο και έχει δημιουργηθεί αιμάτωμα στο σημείο.
Τι να κάνετε μετά Η κρέμα Arnicare είναι ιδανική σε τέτοιες περιπτώσεις. Βάλτε ένα παχύ στρώμα κρέμας πάνω στη μελανιά και αφήστε το να απορροφηθεί, ξαναβάλτε λίγη επιπλέον ποσότητα και κάντε έντονη εντριβή. Διαφορετικά, μπορείτε να αλείψετε το σημείο με ένα παχύ στρώμα κρέμας και να το τυλίξετε με διαφανή μεμβράνη φαγητού, ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση. Χρησιμοποιήστε τη 1-2 φορές την ημέρα, μέχρι να υποχωρήσει η μελανιά. Συνήθως, οι μελανιές εξαφανίζονται σε 2-3 ημέρες, αν έχει γίνει όμως εκχύμωση (υπάρχει, δηλαδή, μεγάλη μελανιά), μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 3-4 εβδομάδες για να απαλλαγείτε από το σημάδι.
Το κόψιμο ή το χειρουργικό τραύμα
Το συμβάν Κοπήκατε με μαχαίρι, έχετε μια ουλή από χειρουργική επέμβαση (π.χ. σκωληκοειδίτιδα) ή σας έχει μείνει σημάδι μετά την αφαίρεση ελιάς.
Τι να κάνετε άμεσα
• Χρησιμοποιήστε τοπικά ένα αντισηπτικό σκεύασμα (σαπούνι ή ιώδιο), όπως το Betadine, πιέζοντας την περιοχή για να σταματήσει το αίμα.
• Στη συνέχεια, βάλτε μια κρέμα με αντιβίωση (π.χ. Fucidin). Ο συνδυασμός του αντισηπτικού και της αντιβίωσης βοηθά να διατηρηθεί καθαρό το τραύμα και να μη γίνει κάποια επιμόλυνση. Χρησιμοποιήστε την κρέμα για 4-5 ημέρες.
Τι να κάνετε μετά
• Μόλις κλείσει το τραύμα, χρησιμοποιήστε μια κρέμα που θα βοηθήσει στη σωστή επούλωση, ώστε να γίνει η μικρότερη δυνατή ουλή. Οι κρέμες πρέπει να περιέχουν μαντεκασοσίδη, αλλαντοΐνη ή βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με πανθενόλη ή cupuacu butter.
• Αν το τραύμα δεν είναι σοβαρό, χρησιμοποιήστε μια κρέμα, όπως η Cicaplast, με μαντεκασοσίδη και ιαματικό νερό, πλούσιο σε σελήνιο.
• Σε βαθιά τραύματα, μπορείτε να επιλέξετε μια κρέμα αναπλαστική και ηρεμιστική για το δέρμα, όπως η Regeneration prescription, της Doctor’s Οrder.
Tip Απλώνετε την κρέμα στην ουλή πρωί και βράδυ, για 3 εβδομάδες.
• Για ουλές που μπορείτε να ψηλαφίσετε (υπερτροφικές), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα σε μορφή τζελ, όπως η Mederma, με καταπραϋντική δράση, η οποία βοηθά να φαίνεται πιο λείο το σημάδι.
Tip Χρησιμοποιήστε τη 2-4 φορές την ημέρα για 8 εβδομάδες σε καινούργιες ουλές και 3-4 φορές για διάστημα 3-6 μηνών σε υπάρχουσες.
• Η μελανιά ακόμα κι αν δεν κάνετε τίποτα τελικά θα υποχωρήσει. Αν, όμως, πρόκειται για έγκαυμα ή άλλου είδους τραύμα, πρέπει να ακολουθήσετε τη σωστή αγωγή
• Όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο, πρέπει να προστατεύετε το σημείο όπου έχετε μελανιά, τραύμα ή κάψιμο βάζοντας περισσότερο αντιηλιακό και ανανεώνοντάς το συχνότερα
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τη δρ. Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο, μέλος της Ευρωπαϊκής και Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, την κ. Ευγενία Ρούσσου, φαρμακοποιό, και τον κ. Άγγελο Π απασιδέρη, φαρμακοποιό.
Αν πέσει ισχυρό καθαριστικό
Στην περίπτωση που πέσει πάνω στο δέρμα σας κάποιο καυστικό καθαριστικό, ρίξτε άμεσα στην περιοχή άφθονο νερό, για να απομακρυνθεί όσο περισσότερο γίνεται το οξύ, και συμπεριφερθείτε όπως και σε ένα έγκαυμα.