Τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά, ενώ η φρεσκάδα και η γεύση τους βρίσκονται στο απόγειό τους. Παράλληλα, για την παραγωγή τους απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετοί λόγοι να επιλέγουμε εποχικά τρόφιμα!Τι μας προσφέρουν: Γνωστή από την αρχαιότητα για την αποτοξινωτική και διουρητική της δράση, η αγκινάρα αποτελεί ένα λαχανικό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχει νερό σε ποσοστό 85%, γι’ αυτό και σχετίζεται με την υγεία του ουροποιητικού συστήματος, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Σύμφωνα με μελέτες, η αγκινάρα δρα προστατευτικά σε παθήσεις του ήπατος και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυσπεψιών. Συνήθως οι αγκινάρες που βρίσκουμε στην αγορά είναι από την περιοχή της Αργολίδας, παραγωγή όμως –κυρίως άγριας αγκινάρας- υπάρχει και στη Μεσσηνία, την Κέρκυρα και την Τήνο.

Τεστ φρεσκάδας: Επιλέξτε αγκινάρες συμπαγείς, κλειστές και τρυφερές. Ένας τρόπος να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους είναι να κόψετε ένα πέταλο στη μέση. Αν κοπεί εύκολα και βγει μια σταγόνα χυμού, η αγκινάρα είναι φρέσκια.

Στην κουζίνα: Αγκινάρες γεμιστές, αλά πολίτα, στην κατσαρόλα με κρέας κοκκινιστό ή αυγολέμονο, ογκρατέν ή τηγανιτές. Πειραματιστείτε με το συγκεκριμένο λαχανικό ή απολαύστε το ακόμα και ωμό με λίγο λεμόνι. Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι μπορείτε να δημιουργήσετε και γκουρμέ πιάτα, γρήγορα και εύκολα, προσθέτοντας απλά αγκινάρα στην ομελέτα, στα ζυμαρικά ή στη σαλάτα σας.

Στο ψυγείο: Διατηρήστε τις αγκινάρες στο ψυγείο για λίγες μέρες, αφού τις τυλίξετε με ένα υγρό πανί ή βάλετε τα κοτσάνια τους σε ένα μπολ με νερό. Εναλλακτικά, φυλάξτε τις στην κατάψυξη, αφού αφαιρέστε τα εξωτερικά τους φύλλα και το «χνούδι» που βρίσκεται στην καρδιά. Όσο τις καθαρίζετε, ραντίστε τις με λίγο λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Προσοχή! Οι μαγειρεμένες αγκινάρες δεν πρέπει να μένουν περισσότερες από 24 ώρες στο ψυγείο, γιατί αναπτύσσονται επικίνδυνες τοξικές ουσίες.