Μην το απομονώνετε στην πυλωτή, την ταράτσα ή το μπαλκόνι. Ο σκύλος δεν είναι παιχνίδι και πρέπει να το σκεφτείτε καλά πριν πάρετε σπίτι σας ένα κατοικίδιο ή πριν ενδώσετε στα παρακάλια των παιδιών σας για ένα χαριτωμένο κουτάβι. Ο τετράποδος φίλος σας θα σας προσφέρει απεριόριστη χαρά, αλλά έχει και πολλές ευθύνες. Ορίστε, λοιπόν, μερικά πράγματα που καλό είναι να γνωρίζετε αν σκοπεύετε να εντάξετε στην οικογένειά σας ένα νέο μέλος με τέσσερα πόδια.

1. Ο σκύλος σας πρέπει να κάνει τα εμβόλιά του και να φοράει κολάρο και λουρί. Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο και να κάνετε όσα χρειάζεται για την ασφάλεια και την υγεία του.

2. Θέλει τον χώρο του. Φτιάξτε του το δικό του χώρο μέσα στο σπίτι, όπου θα έχει π.χ. το χαλάκι του, κάποιο παιχνίδι και το δοχείο με το νερό του. Αν υπάρχει η δυνατότητα φτιάξτε τον αντίστοιχο χώρο και στο εξωτερικό του σπιτιού σας (π.χ. στην αυλή σας).

3. Σαν μικρό παιδί. Με άλλα λόγια, όπως το μικρό παιδί χρειάζεται ένα πρόγραμμα, που δεν αλλάζει, ώστε να νιώσει ασφάλεια, έτσι και το κατοικίδιό σας χρειάζεται τη ρουτίνα για να νιώσει ασφαλές και ήρεμο.

4. Εκπαιδεύστε το! Αφιερώστε χρόνο στον σκύλο σας, προκειμένου να τον εκπαιδεύσετε, ώστε να μην ανησυχείτε όταν θα είστε έξω μαζί και με άλλα κατοικίδια ή ανθρώπους. Καλό είναι -όσον αφορά την εκπαίδευσή του- να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία και μην ακολουθείτε συμβουλές φίλων και μη ειδικών.

5. Χρειάζεται εκτόνωση! Βγάλτε το βόλτα, παίξτε μαζί του, χαϊδέψτε το…Με τον τρόπο αυτό το σκυλί θα εκτονωθεί.

6. Να κάνει… παρέες. Καλό είναι το κατοικίδιό σας να έρθει σε επαφή με ό,τι και όποιον συμπεριλαμβάνει η καθημερινότητα σας, δηλαδή συγγενείς, άλλα ζώα, χώρους εργασίας. Έτσι, θα εξοικειωθεί μαζί τους και θα το βοηθήσετε να προσαρμοστεί.

7. Καθαριότητα πάνω από όλα! Μην παραμελείτε την καθαριότητα του χώρου ούτε του κατοικίδιου σας ούτε του δικού σας. Φροντίστε να μαζεύετε τακτικά τις τρίχες του, που μπορεί να… χωθούν οπουδήποτε. Χρησιμοποιείστε, λοιπόν, το Swiffer που «παγιδεύει» σκόνη και τρίχες τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από μία κοινή σκούπα ή ξεσκονόπανο και θα σας εξοικονομήσει χρόνο και ενέργεια.