Ο τετράποδος σύντροφός μας μπορεί να μας προσφέρει κάτι περισσότερο από την παρέα του. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας τα κατοικίδια και ιδιαίτερα οι σκύλοι φαίνεται ότι μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η αρμόδια επιτροπή της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας μελέτησε τα δεδομένα των σχετικών με το θέμα ερευνών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατοχή κατοικιδίων συσχετίζεται με μια μείωση όσον αφορά τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως η υψηλή πίεση, οι αυξημένες τιμές της χοληστερίνης, η παχυσαρκία, αλλά και τα αυξημένα ποσοστά επιβίωσης των καρδιοπαθών (π.χ., μετά από έμφραγμα).

Οι ιδιοκτήτες σκύλων φαίνεται ότι απολαμβάνουν τα περισσότερα προνόμια σε ό,τι αφορά την καρδιοπροστατευτική δράση των κατοικίδιων. Όσοι έχουν σκύλους γυμνάζονται περισσότερο επειδή το βγάζουν καθημερινά βόλτα. Σύμφωνα μάλιστα με μια εκ των ερευνών που έγινε σε 5.200 ενήλικες διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν σκύλο είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να γυμνάζονται επαρκώς στη διάρκεια της εβδομάδας, συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν κατοικίδιο.

Επίσης, οι σκύλοι επενεργούν θετικά στα επίπεδα του στρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία. Επομένως, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν ένα μέσο για πιο αποτελεσματική απώλεια βάρους, κοινωνικοποίηση, χαλάρωση από την ένταση και καταπολέμηση της κακής διάθεσης.

Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε στο Circulation, το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.