«Όταν πρωτομπήκε στο σπίτι, έμοιαζε με μικρή χνουδωτή μπαλίτσα. Σήμερα είναι ένας αξιαγάπητος σκύλος 9 ετών, ένα ακόμα μέλος της οικογένειας. Ως κουτάβι μού στοίχισε αρκετές νύχτες αϋπνίας και άλλες τόσες μέρες καθαρίσματος… Έφαγε αρκετά παπούτσια μου, έσκισε μαξιλάρια και τρύπησε καναπέδες. Τίποτα, όμως, δεν συγκρίνεται με τα μεγάλα μαύρα του μάτια, που σε κοιτούν γεμάτα αθωότητα και αγάπη, σαν του μικρού παιδιού».
Για να καταλήξετε κι εσείς να περιγράφετε μια τρυφερή ιστορία σαν της φίλης μου της Άννας, θα πρέπει να κοιτάξετε πρώτα από όλα βαθιά μέσα σας. Η ιδέα ενός συμπαθητικού τετράποδου στο σαλόνι σας μπορεί να σας φαίνεται γοητευτική, πριν όμως αποφασίσετε να «συγκατοικήσετε» μαζί του, πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι ότι έχετε τη δυνατότητα να το φροντίσετε και δεν θα το εγκαταλείψετε όταν νιώσετε ότι δυσκολεύει την καθημερινότητά σας. Για να είστε βέβαιοι, σας προτείνουμε το είδος κατοικίδιου που σας ταιριάζει, ανάλογα με τον τρόπο ζωής σας.

Δουλεύετε πολλές ώρες;
Όλα τα ζώα ανεξαιρέτως χρειάζονται την παρουσία σας, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο. Οι γάτες, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα ανεξάρτητες και μπορούν να μείνουν αρκετές ώρες μόνες τους στο σπίτι, αντίθετα με τους σκύλους, που χρειάζονται συντροφιά. Τα υπόλοιπα κατοικίδια, φυσικά, (π.χ. χάμστερ, ψάρια, χελωνάκια, πουλιά) είναι πολύ ευκολότερο να μένουν μόνα τους. Πρέπει, βέβαια, να διαθέτετε τον απαραίτητο χρόνο για τη φροντίδα τους (π.χ. να καθαρίζετε τακτικά το κλουβί ενός πουλιού, να ανανεώνετε τα πριονίδια στο «σπίτι» ενός χάμστερ κλπ.).

Κάνετε συχνά επαγγελματικά ταξίδια;
Το κατοικίδιο δίνει πολλές χαρές στον ιδιοκτήτη του, αλλά έχει και ευθύνες. Από τη στιγμή που θα αποφασίσετε να αποκτήσετε ένα, είναι σαν να προστίθεται στην οικογένειά σας ένα νέο μέλος, το οποίο χρειάζεται τη φροντίδα και την προσοχή σας. Αν, λοιπόν, η δουλειά σας απαιτεί πολυήμερα ταξίδια, τότε μάλλον πρέπει να ξανασκεφτείτε την απόφασή σας να πάρετε κατοικίδιο. Aν όμως λείπετε για 1-2 ημέρες, μπορείτε να επιλέξετε π.χ. ένα πτηνό, το οποίο μπορεί να τρώει από την ειδική ταΐστρα, ή ακόμη και μια γάτα.

Ζείτε σε διαμέρισμα;
Σε αυτή την περίπτωση, προτιμήστε ένα μικρόσωμο σκύλο, όπως τα τσιουάουα ή τα κανίς. Αποφύγετε τα σκυλιά που είναι ιδιαίτερα κινητικά (π.χ. κηνυγόσκυλα, ντόμπερμαν) και επιλέξτε ράτσες όπως μπόξερ, γκόλντεν ριτρίβερ ή λαμπραντόρ. Καλή λύση είναι επίσης να «υιοθετήσετε» μια γάτα, η οποία ζει άνετα σε μικρούς χώρους. Φυσικά, υπάρχει πάντα η επιλογή ενός ψαριού, ενός πουλιού ή ενός χάμστερ, που απομονώνονται στο δικό τους «σπίτι»!

Έχετε μικρά παιδιά;
Αν και επικρατεί η άποψη ότι ένα κουτάβι και ένα μικρό παιδί δεν μπορούν να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο, οι ειδικοί το διαψεύδουν. Είναι πολλές οι έρευνες που δείχνουν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με ένα σκύλο έχουν πολλά οφέλη, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
Μέσα από τη ζωή ενός κατοικίδιου, τα παιδιά μαθαίνουν το «μυστήριο» της ζωής. Γνωρίζουν πράγματα πρωτόγνωρα για αυτά και εξοικειώνονται με έννοιες όπως η γέννα, η αρρώστια ή ακόμα και ο θάνατος, τις οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στη μετέπειτα ζωή τους.

Σας αρέσουν η φύση και η άσκηση;
Το ιδανικό κατοικίδιο για εσάς είναι ο σκύλος. Έχει ανάγκη για βόλτα συνήθως τρεις φορές την ημέρα, ακόμα κι αν ζει σε κήπο, οπότε θα παρακινεί και εσάς για τρέξιμο!

Το σπίτι σας είναι πάντα «στην τρίχα»…
… και όχι μέσα στην τρίχα; Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, τότε σίγουρα δεν μπορείτε να «συγκατοικήσετε» με ένα σκύλο, αφού θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τις συχνά λασπωμένες του πατούσες και τις τρίχες στα χαλιά και τον καναπέ σας! Το ίδιο ισχύει και για τη γάτα, που, αν και είναι πιο καθαρή, 2 φορές το χρόνο χάνει πολύ τρίχωμα (εποχική τριχόπτωση), ειδικά μάλιστα αν είναι και μακρύτριχη. Προτιμήστε, λοιπόν, ένα κατοικίδιο που μπορεί να απομονώνεται στο χώρο του, όπως ένα πουλί ή ένα χελωνάκι.

Πριν την τελική απόφαση…
Σκεφτείτε αν είστε διατεθειμένοι να δαπανάτε ορισμένα χρήματα για τη φροντίδα του κατοικίδιου. Τα βασικά έξοδα μίας γάτας ή ενός σκύλου είναι το φαγητό τους -ξηρά τροφή, κονσέρβα ή σπιτικό φαγητό (για ένα μικρόσωμο σκυλί θα χρειαστείτε γύρω στα 5 € την εβδομάδα)- και ο εμβολιασμός τους μία φορά το χρόνο (στοιχίζει περίπου 20 €). Υπάρχουν επίσης και επιμέρους έξοδα (παρασιτοκτόνα, λουρί κλπ.), ενώ πρέπει να συνυπολογίσετε και τον αστάθμητο παράγοντα (π.χ. ένα πρόβλημα υγείας). Η συντήρηση ενός ενυδρείου δεν είναι ιδιαίτερα δαπανηρή (εκτός βέβαια από το κόστος αγοράς του), ενώ ιδιαίτερα προσιτή είναι και η συντήρηση ζώων όπως ένα πουλί ή ένα χάμστερ.
«Σήκω, κάτσε!»Τα σκυλιά θέλουν να κάνουν οτιδήποτε προκειμένου να ευχαριστήσουν το αφεντικό τους. Επομένως, είναι δεκτικά και στην εκπαίδευση. Με λίγη υπομονή μπορείτε να τους μάθετε βασικά πράγματα, όπως να μη δαγκώνουν έπιπλα ή να σας ακολουθούν χωρίς λουράκι. Υπάρχουν βέβαια και επαγγελματίες εκπαιδευτές, οι οποίοι συνιστώνται συνήθως για μεγαλόσωμα σκυλιά και ειδικές ράτσες και συχνά μαθαίνουν το σκυλί να είναι φύλακας.
Οι γάτες, από την άλλη πλευρά, έχουν πιο ανεξάρτητη προσωπικότητα και δεν εκπαιδεύονται εύκολα. Δεν θα δυσκολευτείτε, πάντως, να μάθετε στη γάτα σας να χρησιμοποιεί το ειδικό κουτί με την άμμο, γιατί είναι προικισμένη με το ένστικτο της καθαριότητας.



Αν είστε έγκυος

Οι γάτες παρουσιάζουν συχνά μια παρασιτική λοίμωξη, την τοξοπλάσμωση, που προκαλείται όταν τρέφονται με ωμό ή μισο­ψημένο κρέας. Αν μια έγκυος που δεν έχει ανοσία εκτεθεί στο παράσιτο αυτό, μπορεί να προκληθεί σοβαρή λοίμωξη στο έμβρυο. Στη χώρα μας, το 50-60% των γυναικών έχουν αντισώ­ματα στην τοξοπλάσμωση. Αν είστε έγκυος και θέλετε να μάθετε αν είστε φορείς του παράσιτου, υποβληθείτε σε εξέταση αίματος. Αν δεν είστε φορέας, πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με γάτες, ενώ, αν έχετε ανοσία, αρκεί να τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής.


Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός
Πριν επιλέξετε σκύλο, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για να σας συστήσει τη ράτσα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας και στο οικογενειακό σας περιβάλλον. Σας δίνουμε μερικά παραδείγματα:
Λαμπραντόρ Είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικά και καλόβολα σκυλιά, ιδανικά για τα παιδιά, αφού τα προστατεύουν και προσέχουν να μην τα τραυματίσουν.
Κόκερ Πρόκειται για υπερκι­νητικά σκυλιά, που χρειάζονται χώρο και περιποίηση.
Δαλματίας Είναι νευρικά σκυλιά, που δεν πειθαρχούν εύκολα.
Κυνηγόσκυλα Χρειάζονται χώρο για να τρέχουν.
Χάσκι Μπορούν να γίνουν εξαι­ρετικοί σύντροφοι για τα παιδιά.
Κανίς Μπορούν να συμβιώσουν με ένα παιδί, αλλά είναι αρκετά ευαίσθητα.
Τσιουάουα Λεπτεπίλεπτα σκυλιά, ιδιαίτερα ευαίσθητα, που είναι προτιμότερο να μη βρίσκονται σε σπίτια με μικρά παιδιά, αφού μπορούν εύκολα να τα τραυματίσουν.

Νυχτερίδες κι αράχνες γλυκιά μου

Φίδια, ιγκουάνα, αράχνες και πολύχρωμοι παπαγάλοι από τα άδυτα της ζούγκλας στο σαλόνι σας; Μπορεί να σας φαίνεται γοητευτική η παρουσία τους στο διαμέρισμά σας, ωστόσο αναλογιστείτε αν ο «συγκάτοικός» σας μπορεί να επιβιώσει εγκλωβισμένος, σε διαφορετικές μάλιστα κλιματικές συνθήκες από αυτές που έχει συνηθίσει.


Υγιείς με ένα… κατοικίδιο
Καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελέσματα ερευνών που επιβεβαιώνουν τα θετικά οφέλη των κατοικιδίων στην ψυχική ισορροπία και τη σωματική υγεία των ιδιοκτητών τους. Σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο πρόσφατες έρευνες, ειδικά για όσους έχουν…

1. Σκύλο
τέρμα στις αλλεργίες Τα παιδιά που συμβιώνουν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους με σκύλους παρουσιάζουν λιγότερες αλλεργίες και έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας στο Μόναχο.
χαμηλότερο βάρος Άλλη έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που ζουν σε σπίτι με σκύλο έχουν τις μισές πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα, συγκριτικά με όσα δεν έχουν κατοικίδιο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Deakin στη Μελβούρνη μελέτησαν περισσότερα από 1.100 παιδιά ηλικίας 5-12 ετών και απέδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν σκύλο είχαν και καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη κι αν δεν γυμνάζονταν συστηματικά.
καλύτερη υγεία Όσο για τους ενηλίκους ιδιοκτήτες σκύλων, τείνουν να έχουν χαμηλότερη πίεση και χοληστερίνη. Οι ερευνητές εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στις συχνές βόλτες και τη σωματική κίνηση.

2. Γάτα
Γερή καρδιά Αυτό φαίνεται ότι προσφέρουν οι γάτες στους ιδιοκτήτες τους! Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Μινεσότα μελέτησε περίπου 4.500 άνδρες και γυναίκες, 30-75 ετών, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι είχαν ως κατοικίδιο μια γάτα ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακές νόσους. Η ομάδα των ειδικών τόνισε ότι οι γάτες μειώνουν το στρες των ιδιοκτητών τους, θωρακίζοντας έτσι την καρδιά τους. Παρατήρησε, μάλιστα, ότι η θετική επίδραση στην υγεία των «αφεντικών» τους υπήρχε και μετά το θάνατο του κατοικίδιου!

3. Χρυσόψαρο
Ένα ευχάριστο αγχολυτικό Για να χαλαρώσετε από την ένταση της ημέρας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να παρατηρήσετε τις αρμονικές κινήσεις των ψαριών. Οι ερευνητές συμφωνούν στην καταπραϋντική δράση που έχει η ήρεμη κίνησή τους. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά ιατρεία ή κλινικές έχουν ενυδρεία στην αίθουσα αναμονής, με στόχο να μειώσουν το άγχος των ασθενών τους.

Πολλά ζώα αναζητούν στέγη. Αντί να αγοράσετε λοιπόν κατοικίδιο, «υιοθετήστε» το από ένα φιλοζωικό σωματείο, από φίλους ή «μαζέψτε» το από το δρόμο

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Ελένη Γρυπάρη, παιδοψυχολόγο, πρόεδρο του σωματείου «Φίλοι των ζώων Ν. Μάκρης».