Ως μεσογειακοί, πόσο πιστοί είμαστε τελικά στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής; Σε ποιες περιοχές της χώρας μας εξακολουθούμε να τρώμε σύμφωνα με τις αρχές της, φροντίζοντας να τις ακολουθούν και τα παιδιά μας, και σε ποιες περιοχές έχουμε υιοθετήσει βορειοευρωπαϊκές συνήθειες στο τραπέζι μας; Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήμα τα δίνει η Πανελλήνια Έρευνα Διατροφικών Συνηθειών Παιδιών και Εφήβων, που εκπόνησε το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος». Μάλιστα, ο διατροφικός χάρτης που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας αποκαλύπτει σε ποιες περιοχές της χώρας οι νέοι ακολου-θούν το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής και σε ποιες οι διατροφικές τους συνήθειες βαθμολογούνται «κάτω από τη βάση»!


Πρόκειται για ένα δείκτη που αποκαλύπτει σε ποιο βαθμό ακολουθείται το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής από τους κατοίκους μιας περιοχής. Καλό σκορ είναι αυτό που ισούται ή ξεπερνά το 8, μέτριο αυτό που κυμαίνεται μεταξύ 4 και 7 και χαμηλό αυτό που δεν υπερβαίνει το 3. Πρακτικά, καλό σκορ συγκεντρώνουν όσοι καταναλώνουν καθημερινά ένα επαρκές πρωινό (και όχι ένα ποτήρι γάλα ή έναν καφέ «στο πόδι»), 3 φρούτα και 2 μπολ λαχανικών στη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, όσοι σε εβδομαδιαία βάση τρώνε όσπρια και λαδερά, καθώς και όσοι καταναλώνουν σε περιορισμένο βαθμό γλυκά και αρτοσκευάσματα.


Δυστυχώς, στην Ελλάδα μόλις το 10% των παιδιών και των εφήβων έχει καλό σκορ μεσογειακής διατροφής (άνω του 8), ενώ σε σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία καλό σκορ είχε το 46% των ερωτηθέντων. Όσο για το μέσο όρο του σκορ μεσογειακής διατροφής, είναι μετριότατος: 5,14.


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε για το Ίδρυμα «Αριστείδης Δασκαλόπουλος», από την εταιρεία ερευνών Centrum Research, σε δείγμα 1.305 ατόμων ηλικίας 3-18 ετών, από τις 7/5/2007 έως τις 19/7/2007. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό του ελληνικού πληθυσμού ως προς το φύλο, την ηλικία (3-18 έτη) και τη γεωγραφική περιοχή (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, αστικές και αγροτικές περιοχές).


• 1 στα 3 παιδιά 3-12 ετών, καθώς και 1 στα 4 παιδιά ηλικίας 3-18 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Το πρόβλημα του υπερβάλλοντος βάρους κορυφώνεται στις ηλικίες 7-12 ετών. Μάλιστα, στις αγροτικές περιοχές 1 στα 2 παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
• Τα παχύσαρκα παιδιά είτε δεν τρώνε ικανοποιητικό πρωινό είτε καταναλώνουν περισσότερα γλυκά στο πρωινό τους. Επίσης, τρώνε ελάχιστα λαχανικά και καταναλώνουν σνακ (γαριδάκια, πατατάκια κλπ.) σε υπερδιπλάσια συχνότητα σε σύγκριση με τα παιδιά φυσιολογικού βάρους.
• Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες τρώνε ένα επαρκές πρωινό, ενώ το 14% δεν τρώει καθόλου πρωινό.
• Λιγότεροι από τους μισούς νέους τρώνε έστω και ένα φρούτο την ημέρα και μία μερίδα λαχανικών.
• Όσον αφορά τη σωματική δραστηριότητα, σχεδόν τα μισά παιδιά ασκούνται λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.


Μόλις το 4% των ερωτηθέντων «σκοράρει» άνω του 8, όσον αφορά τη διατροφή του, ενώ το συνολικό σκορ των ερωτηθέντων είναι 4,95.
Κάπως καλύτερη η εικόνα αυτών των περιοχών, δεδομένου ότι το 11% των ερωτηθέντων έχει ένα καλό σκορ μεσογειακής διατροφής. Όμως, ο μέσος όρος δεν υπερβαίνει το 4,76.
Ελαφρώς υψηλότερο το ποσοστό των νέων που έχουν καλό σκορ μεσογειακής διατροφής (8%), αλλά και πάλι παραμένει χαμηλό. Τα συνολικά σκορ των περιοχών είναι 5,19 και 5,09 αντίστοιχα.
Στη συμπρωτεύουσα το 12% των παιδιών και των νέων τρέφεται μεσογειακά σε ικανοποιητικό βαθμό, αλλά ο μέσος όρος των ερωτηθέντων είναι μόλις 5,22.
Κι εδώ μόνο το 6% των νέων υπερβαίνει το 8, όσον αφορά το σκορ της μεσογειακής διατροφής, ενώ το συνολικό σκορ των ερωτηθέντων είναι 5,08.
Το ποσοστό αυτών που έχουν καλό σκορ μεσογειακής διατροφής είναι 5%, ενώ ο μέσος όρος των ερωτηθέντων είναι 5,12.
Το 12% των ερωτηθέντων σκοράρει υψηλά, όσον αφορά τη διατροφή του, γεγονός που αποδίδεται κατά ένα μέρος και στο μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Πάντως, ο μέσος όρος της πρωτεύουσας είναι απογοητευτικός: 5,20.
Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί η Κρήτη, όπου το 18% του πληθυσμού υπερβαίνει το 8, όσον αφορά το σκορ της μεσογειακής διατροφής. Από την άλλη μεριά, όμως, ο μέσος όρος του εν λόγω σκορ είναι 5,35, δηλαδή χαμηλός. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στην Κρήτη επικρατούν τα δύο άκρα: δηλαδή, νέοι που τρέφονται μεσογειακά, αλλά και νέοι με κακές διατροφικές συνήθειες.