Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας για να πάρει μια ιδέα για το πώς θα μοιάζει ο ίδιος μετά από πολλά χρόνια – αν φυσικά έχει όρεξη να δει γερασμένο τον εαυτό του…

Η έρευνα
Ερευνητές από την Κίνα και τις ΗΠΑ, ανέπτυξαν ένα σύστημα που χρησιμοποιεί έναν ειδικού τύπου αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος αποτελείται από δύο ανταγωνιστικά μεταξύ τους μέρη (Generative Adversarial Network-GAN). Το ένα μέρος παίρνει τη φωτογραφία ενός προσώπου και αναπαράγει ένα άλλο πρόσωπο του ίδιου ανθρώπου σε μια μελλοντική ηλικία.

Το δεύτερο μέρος -μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση- συγκρίνει αυτή την εικόνα με την πραγματική εικόνα κάποιου άλλου ανθρώπου στην ίδια μελλοντική ηλικία-στόχο, βελτιώνοντας έτσι την αρχική εικόνα.Οι επιστήμονες εκπαίδευσαν το σύστημά τους τροφοδοτώντας το με περισσότερες από 100.000 εικόνες από βάσεις δεδομένων προσωπικοτήτων σε διαφορετικές ηλικίες της ζωής τους.

Τελικά, το σύστημα ήταν σε θέση να δημιουργήσει στον υπολογιστή το πιθανό πρόσωπο ενός 30άρη στα 50 ή τα 60 του.

Η χρησιμότητά του
Ένα τέτοιο σύστημα μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί από την αστυνομία ή κάποια άλλη υπηρεσία, η οποία αναζητά ένα προ πολλού χαμένο άνθρωπο και δεν έχει στη διάθεσή της τίποτε περισσότερο από μια παλιά φωτογραφία του. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, οι αρχές θα μπορούν να έχουν μια ιδέα για το πώς μπορεί να μοιάζει σήμερα ο άνθρωπος που αναζητούν.