Πώς συνηθίζετε να κοιμάστε; Μπρούμυτα, ανάσκελα ή στο πλάι; Γιατί σύμφωνα με έρευνες, υπάρχει η πιο κατάλληλη και η λιγότερο κατάλληλη στάση στον ύπνο που ενίοτε δημιουργεί προβλήματα. Πολλοί είναι εκείνοι που ενώ έχουν κοιμηθεί αρκετές ώρες, ξυπνούν κουρασμένοι και με άσχημη διάθεση, πράγμα που επηρεάζει όλη τους την ημέρα. «Πιθανότατα πρέπει να αλλάξουν στάση στον ύπνο», αναφέρει ο καθηγητής Shelby Harris από το Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη στην Daily Mail.

Αντίθετα, όσοι κοιμούνται ανάσκελα, είναι πιο πιθανό να ξυπνήσουν ξεκούραστοι, καθώς η εν λόγω στάση μειώνει τον κίνδυνο πόνου στα κόκαλα αλλά και καούρας στο στομάχι.

Ωστόσο παρά τα οφέλη αυτής της θέσης, μόνο το 8% των ανθρώπων κοιμούνται ανάσκελα, ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν το «πλάι», γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τυχόν πόνους στους ώμους και το ισχίο, ενώ μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση οξέος.

Η χειρότερη στάση ύπνου

Η χειρότερη στάση για τον ύπνο είναι μπρούμυτα, μια θέση που προτιμά μόλις το 7% των ανθρώπων. Όταν κανείς ξαπλώνει μπρούμυτα, επάνω στην κοιλιά του, με το πρόσωπο στο μαξιλάρι, ασκεί πίεση σε ολόκληρο το σώμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις.Ωστόσο, ο καθηγητής Sh. Harris καταλήγει: «Παρόλο που η στάση «ανάσκελα» συνιστάται ως η ιδανικότερη, κλειδί στον καλό ύπνο είναι η άνεση».