Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι θα κολλήσουμε γρίπη μόνο αν εκτεθούμε σε σταγονίδια κάποιου ασθενούς ή αν πιάσουμε κάποια μολυσμένη με τον ιό επιφάνεια. Όμως η νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, δείχνει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να γίνει μέσω του αέρα ακόμη και με την απλή αναπνοή.Στις Η.Π.Α., ερευνητές των πανεπιστημίων Μέριλαντ, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Σαν Χοσέ και Μισούρι, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Ντόναλντ Μίλτον του πρώτου, μελέτησαν 142 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων με γρίπη, αναλύοντας τη μολυσματικότητα των ατόμων αυτών σε διάφορες φάσεις (απλή αναπνοή, ομιλία, βήχας, φτάρνισμα) κατά τις τρεις πρώτες μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η ανάλυση των δειγμάτων αποκάλυψε ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών με γρίπη αποβάλλουν απλώς με την αναπνοή τους στον αέρα μικροσκοπικά μολυσμένα σωματίδια, που μπορούν να μεταδόσουν τον ιό σε άλλους ανθρώπους. Σχεδόν στις μισές περιπτώσεις (48%) ο ιός ήταν παρών στα δείγματα των αερολυμάτων των ασθενών που δεν είχαν βήξει.

Λιγότερο «ένοχο» το φτάρνισμα

«Βρήκαμε ότι οι άνθρωποι με γρίπη μολύνουν τον αέρα γύρω τους με τον ιό απλώς με το να αναπνέουν, χωρίς καν να βήχουν ή να φταρνίζονται. Οι άρρωστοι δημιουργούν μολυσματικά αερολύματα, δηλαδή μικροσκοπικά σταγονίδια που μένουν αιωρούμενα στον αέρα για πολλή ώρα, ακόμη κι όταν δεν βήχουν, ιδίως τις πρώτες μέρες της ασθένειάς τους. Έτσι, όταν κάποιος αρρωσταίνει με γρίπη, πρέπει να μείνει στο σπίτι του και να μην πηγαίνει στη δουλειά του, όπου θα μολύνει και άλλους», δήλωσε ο καθηγητής Ντ. Μίλτον.

«Μείνετε σπίτι»

«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η διατήρηση των επιφανειών καθαρών, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή των ανθρώπων που βήχουν, δεν παρέχουν πλήρη προστασία από το να κολλήσουμε γρίπη. Η παραμονή στο σπίτι και η αποφυγή των δημόσιων χώρων μπορούν να “κάνουν τη διαφορά” για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του ιού της γρίπης», πρoσέθεσε η ερευνήτρια Σέριλ Έρμαν του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Χοσέ.