Το πρόβλημα βρίσκεται στα παράσιτα και στα μικρόβια, όπως η σαλμονέλα και το κολοβακτηρίδιο E.coli, που συχνά βρίσκονται στο ωμό κρέας, το οποίο περιέχουν ορισμένες κατεψυγμένες ζωοτροφές (raw-meat based diets-RMBDs), κάτι που δεν συμβαίνει με τις πιο συμβατικές ξηρές ή κονσερβαρισμένες τροφές για σκύλους και γάτες. Αυτό διαπίστωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, με επικεφαλής τον Πάουλ Οβεργκάου, αναλύοντας 35 κατεψυγμένες τροφές που περιέχουν ωμό κρέας (RMBDs) από οκτώ διαφορετικές εταιρείες.Το βακτήριο E.coli εντοπίσθηκε σε οκτώ προϊόντα (23%), το βακτήριο λιστέρια σε 15 προϊόντα (43%) και η σαλμονέλα σε επτά (20%). Όλα αυτά τα βακτήρια έχουν συσχετισθεί με επικίνδυνες λοιμώξεις στους ανθρώπους. Τέσσερα προϊόντα περιείχαν ένα είδος του παράσιτου σαρκοκύστη και άλλα τέσσερα ένα άλλο είδος του ίδιου παράσιτου. Σε δύο προϊόντα βρέθηκε τοξόπλασμα.
Το κατεψυγμένο ωμό κρέας για κατοικίδια μας θέτει σε κίνδυνο
Τα κατεψυγμένα σκευάσματα ζωοτροφών με κρέας, που διατίθενται μέσω καταστημάτων για κατοικίδια και σούπερ-μάρκετ, έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο.«Τα εμπορικά τρόφιμα RMΒDs μπορεί να είναι μολυσμένα με διάφορα παθογόνα βακτήρια και παράσιτα, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει την πηγή βακτηριακών λοιμώξεων στα κατοικίδια ζώα, οι οποίες επίσης, αν μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα τους θέσουν σε κίνδυνο», τόνισαν οι ερευνητές.Προσέθεσαν ακόμα, ότι «οι γάτες και οι σκύλοι που τρώνε ωμό κρέας, είναι επίσης πιθανότερο να μολυνθούν με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, από ό,τι τα ζώα που κάνουν πιο συμβατική διατροφή, με συνέπεια να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τόσο για την υγεία των ζώων όσο και γενικότερα για τη δημόσια υγεία».Πως μολύνονται οι άνθρωποιΟι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν ερχόμενοι είτε σε άμεση επαφή με την τροφή με το μολυσμένο ωμό κρέας είτε με το μολυσμένο ζώο είτε με μια μολυσμένη επιφάνεια του σπιτιού.Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι ανάγκη οι ζωοτροφές με ωμό κρέας να περιέχουν στη συσκευασία τους την κατάλληλη σήμανση και τις αναγκαίες οδηγίες προφύλαξης. Επεσήμαναν επίσης ότι κίνδυνος μόλυνσης υπάρχει και από το μη κατεψυγμένο ωμό κρέας.