Το μανούκα είναι το πιο γνωστό είδος μελιού στο εξωτερικό. Έχει
πολυδιαφημιστεί ως το υγρό χρυσάφι της ομορφιάς και της υγείας, αφού έχει τη
δύναμη να καθυστερεί τα σημάδια του γήρατος, βοηθάει στη θεραπεία από τον βήχα
και τα κρυολογήματα, ενώ καταπολεμά μέχρι και τα βακτήρια που προκαλούν έλκος.
Τώρα όμως φαίνεται ότι βρήκε έναν ανταγωνιστή που το
ξεπερνάει σε δύναμη: Πρόκειται για το μέλι Jarrah, ένα σπάνιο μέλι το οποίο προκύπτει από κάποιο είδος
ευκάλυπτου που ευδοκιμεί σε απομακρυσμένες περιοχές της δυτικής
Αυστραλίας.
Νότιο Αιγαίο: Μια περιπλάνηση στα έθιμα και στις γαστρονομικές παραδόσεις των γιορτών
Μέλι Jarrah vs μέλι Μανούκα
Σύμφωνα με αυστραλέζικες έρευνες, το μέλι Jarrah ενδέχεται
να είναι πιο ισχυρό αντιβακτηριδιακό από το μανούκα, πιο αποτελεσματικό ενάντια
στον σταφυλόκοκκο, ενώ λειτουργεί καλύτερα ως αναπλαστικό συστατικό, αφού βοηθά
το δέρμα να επουλωθεί πιο γρήγορα από εγκαύματα, εκδορές, και μολύνσεις.
Επιπλέον, έχει δυο με τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά
συστατικά, πράγμα που το καθιστά ιδανικό για αντιγηραντικές θεραπείες, ενισχύει
την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και υποστηρίζει την κυτταρική ανανέωση.
Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το μέλι Jarrah είναι πιο
αποτελεσματικό ενάντια στον μύκητα Candida, που προκαλεί διάφορες λοιμώξεις στο στόμα καθώς και
κολπίτιδες. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, υπερτερεί και στη γεύση, αφού είναι
πιο γλυκό από το μανούκα.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό είδος μελιού», εξηγεί ο δρ. Rob Manning, ο επιστήμονας – ερευνητής
που μελετά πάνω από 30 χρόνια το συγκεκριμένο είδος μελιού. Κοστίζει γύρω στις
25 λίρες το κιλό, γιατί οι ποσότητες που παράγονται είναι περιορισμένες ενώ η
ζήτηση μεγάλη. Το συγκεκριμένο είδος μελιού διατίθεται σε καταστήματα
βιολογικών τροφίμων στη Μεγάλη Βρετανία και Αυστραλία.