Ο καθηγητής Robin Dunbar από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι το δίκτυο στενών φίλων μπορεί να χρησιμεύσει ως κυματοθραύστης του στρες και ότι οι γυναίκες που δεν έχουν στενές φιλίες είναι πιθανό να δουν τον μηνιαίο τους κύκλο να διαταράσσεται.

Επιπλέον ο καθηγητής Dunbar υποστηρίζει ότι ακόμη και το στρες της διατήρησης πολλών αλλά πρόσκαιρων επαφών – παρά ένα κορμό πέντε στενών φίλων – μπορεί να διαταράξει την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού της γυναίκας.

Σε ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης που διεξήχθη στην Βοστόνη ο βρετανός καθηγητής υποστήριξε ότι για τις γυναίκες που επιχειρούν να κάνουν οικογένεια το δίκτυο των στενών φίλων θα τους φανεί βοηθητικό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή εξελικτικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εμπνευστή της θεωρίας περί του «αριθμού Dunbar», βάσει της οποίας ο εγκέφαλός μας μας περιορίζει σε ένα μέγιστο δίκτυο 150 φίλων, το μεγάλο μέγεθος των πρόσκαιρων σχέσεων αποτελεί σημαντικό στρες για την ενδοκρινική ισορροπία, μπορεί να απορρυθμίσει τον μηνιαίο κύκλο και να προκαλέσει υπογονιμότητα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τον βρετανό καθηγητή έχει ήδη παρατηρηθεί στα πρωτεύοντα θηλαστικά.