Η έκφραση ευγνωμοσύνης προς τους άλλους μπορεί να είναι το κλειδί που θα νικήσει την κατάθλιψη.

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αυτή η βασική έκφραση ευγνωμοσύνης – το «σ’ ευχαριστώ» – μπορεί να κρατήσει μακριά μας τη θλίψη καθώς μας κάνει να εκτιμήσουμε τα μικρά καθημερινά πράγματα της ζωής.

Αμερικανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Χιούστον, του Τέξας και της Πενσυλβάνια διεξήγαγαν έρευνα με ερωτηματολόγια σε 352 άνδρες και γυναίκες 18-58 ετών για τον τύπο της προσωπικότητάς τους.

Διαπίστωσαν ότι η κατάθλιψη ήταν περισσότερο κυρίαρχη μεταξύ εκείνων που φοβούνταν να εκφράσουν στους άλλους τα πραγματικά τους συναισθήματα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το να είναι κάποιος ευγνώμων συνδέεται με την ικανότητά του να επανεκτιμήσει μια δύσκολη κατάσταση και να δει τις θετικές της πλευρές. Αυτή η επαναπλαισίωση της κατάστασης μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο τονωτικό της διάθεσης.

Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences εκφράζεται η διαπίστωση των ειδικών ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης για μικρές πράξεις ευγένειας των άλλων θα μπορούσε να έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην σωματική αλλά και την ψυχική υγεία.