Το άσθμα είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος που αν δεν αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο μπορεί να γίνει επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς. Διάφοροι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωσή του, όπως αλλεργίες, πνευμονικές λοιμώξεις, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, το στρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση κ.ά. Τώρα μια νέα έρευνα νορβηγών επιστημόνων συνδέει το άσθμα με την αϋπνία.

Οι άνθρωποι που συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν τη νύχτα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από άσθμα, ενώ όσοι πάσχουν από χρόνια αϋπνία κινδυνεύουν τρεις φορές περισσότερο. Αυτό υποστηρίζουν νορβηγοί επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας που διερεύνησαν τη σχέση άσθματος και αϋπνίας.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ανεπαρκής ύπνος προκαλεί σωματικές αλλαγές με βλαβερές επιπτώσεις στις αναπνευστικές οδούς, που οδηγούν στην εμφάνιση άσθματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα 18.000 ατόμων ηλικίας 20 έως 65 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη Nord-Trondelag Health Study (HUNT).

Από τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να αναφέρουν τυχόν δυσκολίες στην έλευση και στη διατήρηση του ύπνου τους, καθώς και ενδεχόμενη κακή ποιότητα ύπνου. Ακόμη, έπρεπε να γνωστοποιούν στους ερευνητές πιθανά συμπτώματα άσθματος στην αρχή και στο τέλος της έρευνας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι όσοι δήλωναν ότι δυσκολεύονταν «συχνά» ή «σχεδόν κάθε νύχτα» να αποκοιμηθούν διέτρεχαν κατά 65% και 108% αντίστοιχα αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν από άσθμα τα επόμενα 11 χρόνια.

Παρόμοια, όσοι ανέφεραν ότι ξυπνούσαν νωρίς τη νύχτα και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν «συχνά» ή «σχεδόν κάθε νύχτα» είχαν κατά 92% και 36% αντίστοιχα αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

Ακόμη, όσοι ανέφεραν κακή ποιότητα ύπνου «πάνω από μία φορά την εβδομάδα» κινδύνευαν κατά 94% περισσότερο να εκδηλώσουν τη νόσο.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα ανθρώπων με χρόνια αϋπνία, διαπίστωσαν ότι είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από άσθμα.

Η συγγραφέας της μελέτης δρ. Linn Beate Strand, από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, δήλωσε σχετικά: «Η αϋπνία, οριζόμενη ως δυσκολία στην έλευση και στη διατήρηση του ύπνου καθώς και ως κακή ποιότητα ύπνου, είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των ασθματικών ασθενών. Όμως σχετικά με το αν τα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αϋπνίας είναι δυνατόν σε μεταγενέστερο στάδιο να εμφανίσουν άσθμα δεν μπορούμε ακόμη να είμαστε απολύτως βέβαιοι».

Και η επιστήμονας συνέχισε: «Καθώς η αϋπνία είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση, μια αυξημένη εστίαση της προσοχής των επιστημόνων στις δυσμενείς επιπτώσεις της αϋπνίας στην υγεία θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στην πρόληψη του άσθματος».

«Ασφαλώς θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της έρευνάς μας», κατέληξε η δρ. Linn Beate Strand.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «European Respiratory Journal».