Καθώς μεγαλώνουμε συχνά μας φαίνεται δυσκολότερο να συγκεντρωθούμε. Αλλά ακόμα κι αν εκνευριζόμαστε μ’ αυτό ίσως δεν είναι τόσο τρομερό όσο μας φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Οι επιστήμονες λένε τώρα ότι μπορεί να υπάρχουν κάποια θετικά στην αδυναμία συγκέντρωσης κυρίως στους ανθρώπους άνω των 50 ετών.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, χρησιμοποιώντας συμπεριφοριστικές μελέτες και απεικονιστικές τεχνικές, μας λένε πλέον πως το να αφαιρείται κανείς εύκολα μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση πιο ευφάνταστων λύσεων και δημιουργικών ιδεών, παρατηρώντας το περιβάλλον και παίρνοντας έμπνευση από αυτό.

Μάλιστα είναι πιθανό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι αλλά και οι ηλικιωμένοι που «υποφέρουν» από διάσπαση προσοχής να τα πηγαίνουν καλύτερα στην επίλυση προβλημάτων σε σύγκριση με άλλους νεότερους καθώς έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν την προσοχή τους ευκολότερα και να κερδίσουν από αυτό. Επιπλέον, το ευχάριστο είναι ότι στην καθημερινότητά τους δεν φαίνεται να έχουν ανάγκη από πολύ υψηλού επιπέδου αντίληψη ώστε να φέρνουν σε πέρας τις καθημερινές τους υποχρεώσεις και ασχολίες αλλά και το να μαθαίνουν νέα πράγματα.