Μία στατιστική από τον Ο.Η.Ε., που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, συμπεριέλαβε 188 χώρες με στόχο να βρει ποιο είναι το επίπεδο υγείας της κάθε μίας. Για την εκτίμηση του σχετικού σκορ οι ειδικοί έλαβαν υπόψη τους παράγοντες όπως το κατά κεφαλήν εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο και η γονιμότητα.

Πρώτη στη λίστα εμφανίζεται η Ισλανδία σκοράροντας 85 στα 100 στη σχετική αξιολόγηση από τον Ο.Η.Ε. Ακολουθούν η Σουηδία και η Σιγκαπούρη με την ίδια βαθμολογία. Στο χαμηλότερο σημείο στην κατάταξη βρίσκεται η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με σκορ μόλις 20.

Η Ελλάδα έχει το ίδιο σκορ με τη Σλοβενία και την Ιαπωνία, που βρίσκεται στην 27η θέση. Αν και η Ελλάδα δεν απέχει πολύ από τις περισσότερες μεσογειακές χώρες (Η Ισπανία είναι 7η, η Μάλτα 14η, η Κύπρος 17η, η Ιταλία 20η, η Πορτογαλία 22η και η Γαλλία 24η) είναι η χαμηλότερη στην κατάταξη ευρωπαϊκή χώρα με την εξαίρεση της Αυστρίας που βρίσκεται στην 31η θέση. Στη λίστα προτελευταία είναι η Σομαλία με σκορ 22 ενώ το Βιετνάμ έχει ένα μέσο σκορ της τάξης του 59.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η 5η καλύτερη σε κατάταξη χώρα, από πλευρά υγείας, για να ζει κανείς ενώ οι Η.Π.Α. δεν κατάφεραν να φτάσουν πιο ψηλά από την 28η θέση. Γιατί οι Η.Π.Α. είναι τόσο χαμηλά στη λίστα; Εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ, της παιδικής παχυσαρκίας και του γεγονότος ότι έχουν αυξημένους θανάτους από AIDS, εξηγούν οι ειδικοί.