Πείτε μας τι δουλειά κάνετε, να σας πούμε αν το μυαλό σας θα παραμείνει δυνατό για πολλά χρόνια, σύμφωνα με τις έρευνες που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του διεθνούς Συνεδρίου της Ένωσης για το Αλτσχάιμερ στο Τορόντο του Καναδά.

Τα επαγγέλματα, που απαιτούν περίπλοκη σκέψη, όπως αυτά του δασκάλου, του γιατρού και όσα συνεπάγονται συνεχή επαφή με κόσμο και όχι με υπολογιστές ή άλλα αντικείμενα, φαίνεται να προστατεύουν περισσότερο το μυαλό από τη νόσο του Αλτσχάιμερ όπως αποκαλύπτουν ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο του Wisconsin.

Οι επιστήμονες συνεχώς αποκαλύπτουν ότι η απώλεια μνήμης και η σύγχυση που παρουσιάζεται καθώς περνούν τα χρόνια δεν αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γήρανσης, αλλά ότι οι κακές συνήθειες (όπως π.χ. το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και λιπαρών και η έλλειψη άσκησης) αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης, την οποία προκαλούν πολλές μορφές άνοιας.

Όμως, οι άνθρωποι που έχουν μεγάλο «γνωστικό απόθεμα» είναι σε θέση να αντέξουν τη βλάβη αυτή, λένε οι ερευνητές. Οι επιστήμονες δεν ξέρουν πώς ακριβώς λειτουργεί το απόθεμα αυτό, αλλά εικάζουν ότι όσοι χρησιμοποιούν εντατικά το μυαλό τους για πολλά χρόνια σχηματίζουν μεγαλύτερο αριθμό εγκεφαλικών συνάψεων. Έτσι, όταν η άνοια κάνει την εμφάνισή της, μπορεί πολλές από τις συνάψεις αυτές να καταστρέφονται, ωστόσο οι άνθρωποι που έχουν εξ αρχής μεγάλο «γνωστικό απόθεμα» μπορούν να αντέξουν την απώλειά τους.