Σε μια πρόσφατη δοκιμή αμερικανοί ψυχίατροι από το Πανεπιστήμιο του Wiskonsin έδειξαν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη που περνούν δυόμισι ώρες σε ένα θερμαινόμενο θάλαμο ανέφεραν σημαντική πτώση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς τους υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη θερμοκρασία του σώματος, τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και τη ρύθμιση της διάθεσης.

Στο πλαίσιο της δοκιμαστικής θεραπείας οι συμμετέχοντες εισήλθαν σε ένα θάλαμο που χρησιμοποιεί υπέρυθρη θερμότητα η οποία αύξανε τη θερμοκρασία του σώματος (εκτός από το κεφάλι) σχεδόν μέχρι τους 38,5 Κελσίου. Κατά μία έννοια οι συμμετέχοντες δηλαδή είχαν πυρετό!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι συμμετέχοντες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία θερμότητας ανέφεραν μείωση κατά 50% των συμπτωμάτων κατάθλιψης μέσα σε μια εβδομάδα από την εφαρμογή της θεραπείας η οποία διήρκεσε για έξι εβδομάδες.

Μια εξήγηση για την αντικαταθλιπτική δράση της θερμότητας που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που εμπλέκονται στην κατάθλιψη παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.