Αν ψάχνετε δικαιολογία για να ανοίξετε ένα μπουκάλι κρασί και να απολαύσετε ένα ποτηράκι στο μπαλκόνι σας ή στο αγαπημένο σας εστιατόριο, εμείς σας δίνουμε μία.

Τα ζευγάρια που έχουν ίδιες συνήθειες όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένα σε σχέση με εκείνα όπου μόνο ο ένας από τους δύο συντρόφους πίνει. Μάλιστα, ιδίως οι γυναίκες φαίνεται να δυσαρεστούνται όταν εκείνες πίνουν, ενώ ο σύζυγός τους δεν πίνει.

Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι η ποσότητα που καταναλώνει το ζευγάρι αυτό που έχει σημασία, αλλά το να έχουν οι δύο σύντροφοι κοινές συνήθειες.

Η συγγραφέας της μελέτης, δρ. Kira Birditt, ξεκαθάρισε ότι «σκοπός δεν είναι οι άνθρωποι να πίνουν περισσότερο ή να αλλάξουν τον τρόπο που πίνουν» και συμπλήρωσε ότι μία ερμηνεία του συμπεράσματός τους «θα μπορούσε να είναι ότι τα ζευγάρια που απολαμβάνουν μαζί ένα ποτηράκι κρασί μοιράζονται μια δραστηριότητα και περνούν μαζί ελεύθερο χρόνο, προσδίδοντας ποιότητα στο γάμο τους».

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό, αναλύοντας τις απαντήσεις από 2.767 παντρεμένα ζευγάρια, που συμμετείχαν στη Health and Retirement Survey. Τα ζευγάρια ήταν παντρεμένα κατά μέσο όρο 33 χρόνια και περίπου για τα 2/3 αυτός ήταν ο πρώτος γάμος.

Στα πλαίσια της παραπάνω έρευνας, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το αν έπιναν, πόσες ημέρες την εβδομάδα έπιναν και πόσα ποτά κατανάλωναν κάθε φορά. Απάντησαν, επίσης, σε ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα του γάμου τους, όπως για παράδειγμα για το αν θεωρούσαν τον/ τη σύντροφός τους απαιτητικό/ ή, επικριτικό/ ή, αξιόπιστο/ η.