Οι άνδρες και οι γυναίκες που συχνά καταναλώνουν το δείπνο τους αργά το βράδυ έχουν κατά πέντε εκατοστά πιο φαρδιά μέση σε σύγκριση με εκείνους που τρώνε νωρίτερα το δείπνο τους. Για τις γυναίκες αυτή η διαφορά αντιστοιχεί σε έως και δυο νούμερα μεγαλύτερα φορέματα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξήγηση βρίσκεται στο ότι έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε ο μεταβολικός ρυθμός του σώματός μας επιβραδύνεται καθώς πέφτει το φως και το σώμα ετοιμάζεται να κοιμηθεί. Συνεπώς μειώνεται και ο ρυθμός με τον οποίο ο οργανισμός διενεργεί τη διαδικασία της πέψης και καίει θερμίδες.

«Τα μεγάλα γεύματα το βράδυ οδηγούν σε αύξηση του βάρους» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Patricia Lopez-Legarrrea από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Χιλής.

Στην έρευνά της ανέλυσε τα στοιχεία από 5.500 άνδρες και γυναίκες στη Χιλή και διαπίστωσε ότι εκείνοι που έτρωγαν συστηματικά μετά τις 8 το βράδυ είχαν και πιο μεγάλο Δείκτη Μάζας Σώματος, κατά περίπου μισό βαθμό. Η ερευνήτρια ανακοίνωσε τα ευρήματά της στην Ευρωπαική Διάσκεψη για την Παχυσαρκία στο Γκέτεμπουργκ.