Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έθεσαν σε λειτουργία το 2014 την εφαρμογή Entrain με σκοπό να βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει το jetlag. Μέσω αυτής της εφαρμογής όμως οι χρήστες κατέγραφαν ταυτόχρονα και τις συνήθειες του ύπνου τους με αποτέλεσμα οι ερευνητές να έχουν πλέον στη διάθεσή τους το μοτίβο του ύπνου παγκοσμίως.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι Δανοί είναι και οι πιο υπναράδες με μια επιπλέον ώρα ύπνου κατά μέσο όρο (συνολικά 8 ώρες και 12’), ότι οι άνθρωποι στην Ιαπωνία και την Σινγκαπούρη κοιμούνται λιγότερο (επτά ώρες και 24’ κατά μέσο όρο), ενώ οι βρετανοί και οι γάλλοι κυμαινονται στις οκτώ ώρες.

Διαπίστωσαν ακόμη ότι οι γυναίκες συστηματικά κοιμούνται μισή ώρα παραπάνω από τους άνδρες, αλλά και ότι οι μεσήλικες είναι αυτοί με τις λιγότερες ώρες ύπνου συγκριτικά με τις ανάγκες τους.

Επίσης βρήκαν ότι όσοι περνούν περισσότερο χρόνο στο φως του ήλιου καθημερινά πέφτουν πιο νωρίς για ύπνο και κοιμούνται περισσότερο συγκριτικά με όσους εκτίθενται σε εσωτερικό φωτισμό.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πιο αργά κοιμάται ο πληθυσμός μιας χώρας, τόσο λιγότερο κοιμάται – η ώρα της αφύπνισης δεν φάνηκε να επηρεάζει τις συνολικές ώρες ύπνου.

Υπάρχει επίσης μια σύγκρουση ανάμεσα στην επιθυμία να ξενυχτήσουμε και την βιολογική ώθηση του οργανισμού μας να μας σηκώσει το πρωί επισημαίνουν οι ερευνητές. Από την μια πλευρά δηλαδή ο τρόπος ζωής μας μας πιέζει να ξενυχτήσουμε, αλλά από την άλλη το βιολογικό μας ρολόι είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε να μας ξυπνά το πρωί, με αποτέλεσμα αυτό που θυσιάζεται να είναι οι συνολικές ώρες ύπνου οδηγώντας σε μια παγκόσμια κρίση ύπνου.