Η έρευνα έγινε από γιατρούς της Mayo Clinic και βρήκε ότι η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τη θνησιμότητα.
Οι συγγραφείς ανέλυσαν 6 μελέτες που εκτιμούσαν τα αποτελέσματα των κρεατοφαγικών και των χορτοφαγικών διαιτητικών συνηθειών στα ποσοστά θνησιμότητας με στόχο να δώσουν στους γιατρούς συγκεκριμένες κατευθυντήριες σχετικά με το αν θα πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να μην τρώνε κρέας.
Αυτό που προέκυψε είναι ότι οι γιατροί θα πρέπει να λένε στους ασθενείς να τρώνε περισσότερα λαχανικά και λιγότερο κρέας και να προτιμούν τη χορτοφαγική διατροφή. Οι γιατροί της Κλινικής Μayo στην Αριζόνα αφού ανέλυσαν τις υπάρχουσες έρευνες σε σύνολο 1,5 εκατομμυρίων ανθρώπων διαπίστωσαν ότι η θνησιμότητα από κάθε αίτιο είναι υψηλότερη για εκείνους με την υψηλότερη κατανάλωση κρέατος, ιδιαίτερα επεξεργασμένου. Αντιθέτως ο κίνδυνος μειώνεται τουλάχιστον στο μισό για εκείνους με την μικρότερη κατανάλωση κρέατος, ενώ στους χορτοφάγους (για περισσότερο από 17 χρόνια) παρατηρείται αύξηση του προσδόκιμου ζωής κατά 3,6 χρόνια.
Τα ευρήματα των ερευνητών αποδεικνύουν ότι η τροφή μπορεί να μας θεραπεύσει ή αντίθετα να μας κάνει κακό. Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ακόμα και η μικρή αύξηση στην κατανάλωση κρέατος ή παραγώγων του οδηγεί σε μεγαλύτερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία (όχι μόνο από καρδιαγγειακά προβλήματα).
Νότιο Αιγαίο: Μια περιπλάνηση στα έθιμα και στις γαστρονομικές παραδόσεις των γιορτών
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Osteopathic Association.