Έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Newcastle έδειξε ότι μία δίαιτα δύο μηνών μπορεί να αναστρέψει τον διαβήτη.

Οι 30 συμμετέχοντες έκαναν δίαιτα για 2 μήνες τρώγοντας 700 θερμίδες την ημέρα και έχασαν 14 κιλά. Οι 12 είδαν τον διαβήτη τους να εξαφανίζεται. Στη συνέχεια οι άνθρωποι αυτοί αύξησαν αυτά που έτρωγαν αλλά συνέχισαν να τρώνε 1/3 λιγότερο από την ποσότητα που έτρωγαν την εποχή πριν τη δίαιτα.

Μετά από 6 μήνες οι επιστήμονες τους εξέτασαν και πάλι και διαπίστωσαν ότι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε πάρει ξανά το βάρος που είχε χάσει και επίσης ότι όσοι είχαν δει τον διαβήτη τους να «εξαφανίζεται» παρέμεναν χωρίς την νόσο.

Αν και όλοι αυτοί οι άνθρωποι παρέμειναν υπέρβαροι έχασαν αρκετό λίπος ώστε το πάγκρεάς τους να λειτουργεί καλύτερα και να παράγει περισσότερη ινσουλίνη.

Οι ειδικοί εξηγούν λοιπόν ότι καθώς ο διαβήτης τύπου 2 είναι μία ασθένεια μεταβολικού τύπου όταν κάποιος χάσει βάρος και το διατηρήσει μπορεί να βελτιώσει τις τιμές του σακχάρου στο αίμα του.

Η θεωρία επίσης των εν λόγω επιστημόνων είναι ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα προσωπικό όριο βάρους πάνω από το οποίο αρχίζει να έχει μεταβολικά προβλήματα. Αν όμως χάσει κάποια κιλά μπορεί να αναστρέψει τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα. Η επιστημονική αυτή ομάδα έχει ήδη ξεκινήσει κι άλλη μία έρευνα με 280 συμμετέχοντες αυτή τη φορά και περιμένει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα το 2018.