Το μπέικον, τα μπέργκερ και τα λουκάνικα είναι τόσο επικίνδυνα όσον αφορά την εκδήλωση καρκίνου όσο τα τσιγάρα, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), που κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας* στην κατηγορία των παραγόντων που προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο, ενώ μία κατηγορία πιο κάτω, σε αυτήν των δυνητικά καρκινογόνων παραγόντων για τον άνθρωπο, βρίσκουμε το κόκκινο κρέας. Μάλιστα, οι ομάδα των επιστημόνων υπολόγισε ότι κάθε 50 γρ. επεξεργασμένου κρέατος που καθημερινά καταναλώνει κάποιος, αυξάνεται κατά 18% ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο δρ. Kurt Straif, επικεφαλής του Προγράμματος Μονογραφιών του IARC, «σε ατομικό επίπεδο, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων παραμένει μικρός, αλλά αυξάνεται όσο αυξάνεται η ποσότητα επεξεργασμένων κρεάτων που καταναλώνεται».
Παρόλα αυτά οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν ότι η αντίδραση στο συγκεκριμένο πόρισμα δεν χρειάζεται να είναι ο πανικός και η αποχή από το κρέας, αλλά η λελογισμένη κατανάλωση των προϊόντων αυτών μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, αφού το κόκκινο κρέας προσφέρει θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη Β12) σημαντικά για την υγεία μας.
Επιπλέον, η αποφυγή του κόκκινου κρέατος δεν αποτελεί από μόνη της προφυλακτική στρατηγική ενάντια στον καρκίνο. Για να περιοριστεί ο κίνδυνος εμφάνισής του προτεραιότητα έχουν άλλα βήματα, όπως η διακοπή του καπνίσματος και η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
*Περιλαμβάνει τα αλλαντικά που περιέχουν άφθονο κορεσμένο λίπος και αλάτι, το κρέας που υφίσταται επεξεργασία (π.χ. ψήσιμο, κάπνισμα) και το κρέας στο οποίο έχουν προστεθεί ουσίες (π.χ. τα νιτρώδη) για να βελτιωθεί η εμφάνισή του και να παραταθεί η διάρκεια ζωής του.