Ο γεροντολόγος, κ. Karl Pillemer, από το Πανεπιστήμιο του Cornell, ολοκλήρωσε μια έρευνα, την μεγαλύτερη έρευνα μέσω συνεντεύξεων που έχει γίνει ποτέ. Οι συνεντευξιαζόμενοι ήταν σε ποσοστό 58% γυναίκες και 42% άντρες, ενώ η μέση ηλικία τους ήταν τα 77 χρόνια. Ο μέσος όρος διάρκειας ενός γάμου ήταν τα 44 έτη, ενώ το ζευγάρι με τον μακροβιότερο γάμο που συμμετείχε στην έρευνα ήταν 98 και 101 ετών και παντρεμένοι 76 χρόνια. «Στόχος μου να εκμεταλλευτώ τη “σοφία του κόσμου”», δήλωσε ο κ. Pillemer.
Σύμφωνα με την ανάλυσή του, λοιπόν, αυτά είναι τα 5 top μαθήματα γάμου:
1. Μάθετε να επικοινωνείτε
Μιλήστε, μιλήστε, μιλήστε! Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα πιστεύουν ότι τα περισσότερα προβλήματα των ζευγαριών μπορούν να λυθούν με τη συζήτηση και αντίθετα οι πιο πολλοί γάμοι αποτυγχάνουν λόγω έλλειψης επικοινωνίας.
2. Γνωρίστε καλά τον σύντροφό σας πριν τον παντρευτείτε
Αν και οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες είχαν παντρευτεί πολύ νέοι, συστήνουν στους νέους να κάνουν… το αντίθετο. Τους παροτρύνουν, δηλαδή, να γνωρίσουν πολύ καλά τον/ την σύντροφό τους πριν τον/ την παντρευτούν και να μοιραστούν μαζί αρκετές εμπειρίες. Επίσης, συμβουλεύουν να μην παντρευτούν κάποιον με στόχο να τον αλλάξουν στη συνέχεια.
3. Αντιμετωπίστε τον γάμο ως μια δια βίου δέσμευση
Αντί να βλέπουν τον γάμο σαν μια εθελοντική συντροφικότητα που διαρκεί όσο κρατάει και το πάθος, οι ηλικιωμένοι συστήνουν στους νέους να υιοθετήσουν μια νοοτροπία, σύμφωνα με την οποία σέβονται τη δέσμευση της κοινής ζωής, ακόμα και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα για ένα διάστημα. Πολλοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έχουν περάσει σκληρές και δυστυχισμένες περιόδους, αλλά κατάφεραν να βρουν τρόπους να υπερβούν τα εμπόδια, κάτι το οποίο τους γέμισε ικανοποίηση και έδωσε πνοή στον γάμο τους.
4. Μάθετε να δουλεύετε σαν ομάδα
Τα ηλικιωμένα ζευγάρια μάς προκαλούν να χρησιμοποιούμε όσα έχουμε μάθει από τις εμπειρίες της ζωής μας σε ομάδες: από τα σπορ, τη δουλειά μας, τον στρατό. Η λογική είναι να ξεκινήσουμε να βλέπουμε τα προβλήματα συλλογικά ως ζευγάρι. Οποιαδήποτε δυσκολία συμβαίνει στον έναν σύντροφο, είναι ευθύνη και του άλλου.
5. Διαλέξτε σύντροφο που σας μοιάζει
Ο γάμος είναι δύσκολος για όλους σε κάποιες φάσεις. Είναι, όμως, πιο απλό για ένα ζευγάρι που μοιράζεται τα ίδια ενδιαφέροντα και έχει τον ίδιο προσανατολισμό, το να διαχειριστεί τις εκάστοτε δυσκολίες.