Μπορεί να μην θέλουν να τις βλέπει ο κόσμος ιδρωμένες ή μπορεί να απεχθάνονται τα κοινόχρηστα αποδυτήρια. Όποιος και αν είναι ο λόγος, φαίνεται πάντως πως οι γυναίκες έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με τους άνδρες να ακολουθήσουν συστηματικά κάποια φυσική δραστηριότητα.
Έρευνα έδείξε, για την ακρίβεια, ότι μόνο μία στις έξι γυναίκες ασκούνται τακτικά από την παιδική τους ηλικία, ενώ στους άνδρες το αντίστοιχο νούμερο ήταν περισσότεροι από ένας στους τρεις. Επιπλέον, τρεις στις πέντε γυναίκες δήλωσαν ότι δεν έχουν ξεκινήσει ποτέ κανενός είδους συστηματική άσκηση (νούμερο διπλάσιο από αυτό των ανδρών). Κατά μέσο όρο οι γυναίκες, που ασκούνταν τακτικά, έκαναν γυμναστική 48 φορές τον χρόνο, που σημαίνει ότι για έναν ολόκληρο μήνα δεν έκαναν απολύτως καμία άσκηση. Για τους άνδρες το αντίστοιχο νούμερο ήταν 65 φορές το χρόνο.
Μάλιστα, έρευνα από τον οργανισμό Sport England, έδειξε ότι δύο εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από γυναίκες αθλούνται τακτικά. Ωστόσο, τα 3/4 των γυναικών θα ήθελαν να κάνουν περισσότερα. Όπως δε λένε οι ειδικοί, η συμμετοχή σε σπορ πέρα από μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία και την ευεξία, συμβάλλει και στην καλλιέργεια ικανοτήτων, όπως η επικοινωνία και η ομαδικότητα και η αυτοπεποίθηση.
Η έντονη σωματική άσκηση για δέκα λεπτά δύο φορές την εβδομάδα αρκεί, ώστε οι γυναίκες μέσης ηλικίας να έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, όπως π.χ. το περπάτημα, η κηπουρική και η ποδηλασία μέχρι 4-6 φορές την εβδομάδα, μπορεί να έχει την ίδια θετική επίδραση όσον αφορά την μείωση του κινδύνου σε σύγκριση με την έλλειψη άσκησης.