Ομάδα επιστημόνων από το Michigan State University ανακάλυψε ένα ένζυμο, που φαίνεται να αποτελεί το κλειδί της θανατηφόρας δύναμης που έχουν τα δηλητηριώδη μανιτάρια.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «Chemistry and Biology», αποκαλύπτουν την ικανότητα του ενζύμου να δημιουργεί τα μόρια του μανιταριού, τα οποία μπορούν να επιτίθενται και να εξοντώνουν με ακρίβεια έναν στόχο στο ανθρώπινο συκώτι.
Η ομάδα αποκάλυψε πώς το ένζυμο συμβάλλει στην παρασκευή χημικών ενώσεων, γνωστές ως κυκλικά πεπτίδια, ένα είδος μορίου που οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν συχνά προκειμένου να δημιουργήσουν νέα φάρμακα. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε φάρμακα με μηδέν παρενέργειες, δήλωσε ο Jonathan Walton, καθηγητής βιολογίας των φυτών και ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.«Τα μανιτάρια αποτελούν μοναδικά χημικά εργοστάσια, ωστόσο μόνο μερικά από τα πεπτίδιά τους είναι δηλητηριώδη. Αυτές οι τοξίνες αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες και τα οξέα του στομάχου, αλλά απορροφώνται εύκολα από την κυκλοφορία του αίματος και πηγαίνουν κατευθείαν στον επιδιωκόμενο στόχο. Αυτές ακριβώς είναι οι ιδιότητες που πρέπει να έχει και ένα αποτελεσματικό φάρμακο».
Το ένζυμο, που η ομάδα ανακάλυψε, ονομάζεται POPB και η αξιοποίηση των ιδιοτήτων του θα επιτρέψει στους επιστήμονες να δημιουργήσουν δισεκατομμύρια μοριακές παραλλαγές, που μπορούν να ελεγχθούν απέναντι σε πολλούς διαφορετικούς στόχους, όπως τα παθογόνα βακτήρια και ο καρκίνος.