Η αξονική τομογραφία στήθους μπορεί να μας αποκαλύψει αν κινδυνεύουμε από έμφραγμα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο ιατρικό περιοδικό Radiology τα ευρήματα από αξονικές τομογραφίες στήθους μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των ατόμων που κινδυνεύουν από έμφραγμα ή άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα μελλοντικά

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία πιστεύουν ότι οι αξονικές τομογραφίες μπορούν να προστεθούν στις εξετάσεις για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου. Βασίζουν δε τη θεωρία τους στο γεγονός ότι συστηματικά οι ακτινολόγοι διενεργώντας αξονικές στήθους για άλλους λόγους (όχι καρδιολογικούς) ανακαλύπτουν σημάδια αρτηριοσκλήρυνσης τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αναγνώριση των ατόμων υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου. Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για το πώς να αξιολογήσουν αυτά τα ευρήματα.

Γι’ αυτό το λόγο οι Ολλανδοί ερευνητές επιχείρησαν να αναπτύξουν ένα αξιόπιστο μοντέλο πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη τις αξονικές στήθους και όχι τους κλασικούς παράγοντες όπως η πίεση και η χοληστερίνη.

Παρακολούθησαν 10.410 ασθενείς που έκαναν διαγνωστικές αξονικές στήθους για λόγους που δεν σχετίζονταν με καρδιολογικά προβλήματα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 3,7 ετών, μεταξύ αυτών των ασθενών σημειώθηκαν 1.148 καρδιακά επεισόδια.

Το τελικό μοντέλο πρόβλεψης του καρδιαγγειακού κινδύνου που διαμόρφωσαν οι ειδικοί περιλαμβάνει την ηλικία, το φύλο και τις ενδείξεις της αξονικής όσον αφορά ασβεστώσεις σε αρτηρίες και βαλβίδες, καθώς και τη διάμετρο της καρδιάς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι ακτινολογικές πληροφορίες μπορούν να βελτιώσουν την ακρίβεια της διάγνωσης και της θεραπείας. Πρόκειται σύμφωνα με τους ερευνητές για μια νέα στρατηγική ανίχνευσης των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, ακόμη και αν δεν έχουν τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου (π.χ., χοληστερίνη, σάκχαρο, πίεση).