Όταν και οι δύο μέλλοντες γονείς είχαν υψηλή χοληστερίνη χρειάζονταν περισσότερο διάστημα για να συλλάβουν από ότι όσοι είχαν χαμηλή χοληστερίνη. Επίσης, η έρευνα αυτή από το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο με την επονομασία «Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development» βρήκε τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης σε όσα ζευγάρια δεν κατάφερναν να συλλάβουν στη διάρκειά της. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η χοληστερίνη αναγνωρίζεται ως παράγοντας υπογονιμότητας μαζί με την ηλικία και το βάρος.

Από ό,τι φάνηκε όταν η γυναίκα έχει υψηλή χοληστερίνη και ο άνδρας φυσιολογική τότε χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συλλάβουν και ακόμη περισσότερο όταν και των δύο η χοληστερίνη είναι πάνω από τα όρια. Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι όταν είναι μόνο του άνδρα αυξημένη και της γυναίκας φυσιολογική η γονιμότητα δεν επηρεάζεται.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό για την Κλινική Ενδοκρινολογία και τον Μεταβολισμό, οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δεδομένα από 501 ζευγάρια που προσπαθούσαν να αποκτήσουν παιδί. Αυτά τα ζευγάρια πήραν μέρος σε μία μεγάλη μελέτη, με την ονομασία: «Longitudinal Investigation of Fertility and the Environment (LIFE)», που είχε στόχο να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της γονιμότητας και του τρόπου ζωής, καθώς και της έκθεσης σε χημικά από το περιβάλλον.

Στην αρχή της μελέτης μετρήθηκε η χοληστερίνη των συμμετεχόντων και οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν και οι δύο μέλλοντες γονείς ή μόνο η μέλλουσα μητέρα έχουν χοληστερίνη είναι πιο δύσκολο να συλλάβουν.