Οι βρετανοί ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία από 65.226 άνδρες και γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά έτρωγαν καθημερινά, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να πεθάνουν σε οποιαδήποτε ηλικία.
Εφτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα μάλιστα αποδείχθηκαν οι πλέον ευεργετικές μειώνοντας το κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά. Ως μερίδα νοείται ένα μέτριο φρούτο ή μια χούφτα μικρότερων φρούτων και λαχανικών.
Οι ερευνητές από το University College London χρησιμοποίησαν στοιχεία από την βρετανική National Health Survey για το διάστημα από το 2001 έως το 2008 και διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν όσο αυξανόταν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
Ο κίνδυνος θανάτου από κάθε αιτία μειωνόταν κατά
14% με την κατανάλωση 1-3 μερίδων φρούτων και λαχανικών
Νότιο Αιγαίο: Μια περιπλάνηση στα έθιμα και στις γαστρονομικές παραδόσεις των γιορτών
29% με την κατανάλωση 3-5
36% με 5-7 μερίδες
42% με την κατανάλωση άνω των 7 μερίδων (περίπου 10)
Την ισχυρότερη προστατευτική δράση είχαν τα φρέσκα λαχανικά και ακολουθούσαν τα φρούτα.
Η ευεργετική δράση των φρούτων και των λαχανικών αποδίδεται στα θρεπτικά συστατικά τους, τα αντιοξειδωτικά και τις ίνες.