Οι ερευνητές βρήκαν ότι σημειώθηκε μείωση της τάξης του 10% στις πρόωρες γεννήσεις και στις σοβαρές κρίσεις άσθματος μέσα σε ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους δημόσιους χώρους. Μία ερευνητική ομάδα ανέλυσε 11 προηγούμενες μελέτες από τη βόρειο Αμερική και την Ευρώπη.

Σε αυτήν τη μελέτη ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Μάαστριχτ, της Άσσελτ στο Βέλγιο, την Ιατρική Σχολή του Harvard και του Brigham and Women’s Hospital μελέτησαν περισσότερες από 2.5 εκατομμύρια γεννήσεις και σχεδόν 250.000 επισκέψεις σε νοσοκομεία για κρίσεις άσθματος σε παιδιά.

Η έρευνα επίσης, βρήκε μία μείωση της τάξης του 5% στο ποσοστό των παιδιών που γεννιούνται πολύ μικρά, σε σχέση με τη στιγμή της γέννησής τους, χάρη στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι το 40% των παιδιών παγκοσμίως εκτίθενται τακτικά στο παθητικό κάπνισμα το οποίο έχει αποδειχτεί ότι είναι αιτία αναπνευστικών ασθενειών και ότι πυροδοτεί κρίσεις άσθματος στα παιδιά.

Επίσης, πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα παχαίνει τα τοιχώματα των αρτηριών των παιδιών και ότι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακά επεισόδια αργότερα στη ζωή τους.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα στο παθητικό κάπνισμα επειδή οι πνεύμονές τους και το ανοσοποιητικό τους είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης.

Είναι γνωστό ότι οι νόμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους όπως μπαρ, εστιατόρια, χώρους εργασίας κλπ. έχει ήδη φανεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στους ενήλικες, προστατεύοντάς τους από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος.

Αυτή τη στιγμή στο 16% μόνο του παγκόσμιου πληθυσμού απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους.