Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα για τον διαβήτη, που ονομάζεται “Διαβητολογία”, δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση γιαουρτιού σε σχέση με τη χαμηλή κατανάλωση μπορεί να μειώσει την πιθανότητα για την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη κατά 28%. Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Cambridge βρήκαν ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών, που είναι όμως χαμηλά σε λιπαρά, κατηγορία που περιλαμβάνει τα γιαούρτια και κάποια είδη τυριών (π.χ. τυρί τύπου κότατζ) μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κατά 24%.

Η βασική ερευνήτρια Δρ. Nita Forouhi, από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Επιδημιολογικής Μονάδας του Πανεπιστημίου του Cambridge, δήλωσε ότι αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του διαβήτη και αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα για τη δημόσια υγεία.

Παρ’ όλα αυτά η σύνδεση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών με την πρόληψη του διαβήτη παραμένει αδιευκρίνιστη.

Η έρευνα βασίστηκε στη μεγάλη έρευνα EPIC-Norfolk που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο στην περιοχή Norfolk και συμπεριέλαβε περισσότερους από 25.000 κατοίκους – άνδρες και γυναίκες – της εν λόγω περιοχής. Για τη συγκεκριμένη έρευνα, οι επιστήμονες συνέκριναν ένα λεπτομερές καθημερινό διαιτολόγιο για μία εβδομάδα των 753 συμμετεχόντων στην έρευνα που ανέπτυξαν σακχαρώδη διαβήτη στα 11 χρόνια παρατήρησης που ακολούθησαν από την έρευνα και το διαιτολόγιο 3502 συμμετεχόντων στην έρευνα που επιλέχτηκαν τυχαία.