«Μην το δοκιμάσετε στο σπίτι», προειδοποιούν οι ειδικοί, «αλλά τα λευκαντικά ίσως βοηθούν στην επούλωση του ερεθισμένου δέρματος και ενδεχομένως να κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο νέα.
Το να κάνεις μπάνιο μέσα σε πολύ αραιωμένο λευκαντικό αποτελεί κοινή πρακτική θεραπείας του εκζέματος στις ΗΠΑ. Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Stanford στην Καλιφόρνια, θεωρούν ότι μπορεί να έχει και άλλες ιατρικές χρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επούλωσης του δέρματος από αντικαρκινικές θεραπείες, αλλά και σε περιπτώσεις κατάκλισης.
Οι επιστήμονες περιέλουσαν ανθρώπινα δερματικά κύτταρα και ποντίκια με αραιωμένο λευκαντικό, που περιείχε υποχλωριώδες νάτριο, το ενεργό συστατικό των λευκαντικών προϊόντων. Κατέληξαν, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι το λευκαντικό φάνηκε να αναστέλλει τη φλεγμονή.
Παλιότερη έρευνα (2009) είχε ανακαλύψει ότι το αραιωμένο λευκαντικό βοηθά σε περιπτώσεις εκζεμάτων σε παιδιά.
Το δέρμα που είναι επιρρεπές σε έκζεμα ξηραίνεται περισσότερο από το υγιές δέρμα και το προστατευτικό στρώμα του νερού ή του λαδιού δεν λειτουργούν εξίσου καλά, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται ευκολότερα.
Νότιο Αιγαίο: Μια περιπλάνηση στα έθιμα και στις γαστρονομικές παραδόσεις των γιορτών
Η μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Stanford, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Investigation», βρήκε ακόμα ότι η λύση του αραιωμένου λευκαντικού είναι αποτελεσματική και σε δέρματα καμένα από ακτινοθεραπείες που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου.
Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Leung, και η επιστημονική του ομάδα οργανώνει τώρα κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.
Από την άλλη πλευρά, βρετανοί ειδικοί δηλώνουν ότι δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του αραιωμένου λευκαντικού στη θεραπεία του εκζέματος. Ωστόσο, εμφανίζονται πιο θετικοί για τη χρήση του σε πληγές που προέρχονται π.χ. από κατάκλιση.
«Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν το αραιωμένο διάλυμα λευκαντικού για το έκζεμα εδώ και χρόνια, αντίθετα με εμάς εδώ στη Βρετανία που δεν συστήνουμε τη χρήση του», εξηγεί ο δρ. Graham Johnston από τη Βρετανική Εταιρεία Δερματολόγων. Η Margaret Cox, επικεφαλής της βρετανικής Εθνικής Εταιρίας Εκζέματος, συμφωνεί και προσθέτει: «Θα ανησυχούσα αν άνθρωποι με έκζεμα χρησιμοποιούσαν αραιωμένο λευκαντικό χωρίς ιατρική επίβλεψη. Η δοσολογία του λευκαντικού είναι συγκεκριμένη. Επίσης, το ενεργό συστατικό του είναι ουσιαστικά η χλωρίνη, η οποία γνωρίζουμε ότι ξηραίνει το δέρμα. Αν χρησιμοποιείται πολύ συχνά το λευκαντικό ή είναι ανεπαρκής η αραίωσή του, τότε μπορεί να βλάψει σοβαρά το δέρμα».
Παρ’ όλα αυτά, ο δρ. Johston πιστεύει ότι η θεραπεία μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε περιστατικά κατακλίσεων.
Ένα πάντως είναι το σημείο στο οποίο συμφωνούν τόσο ο δρ. Leung, όσο και ο δρ. Johnston και η Margaret Cox: «Κανείς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δοκιμάσει να βάλει αδιάλυτο λευκαντικό απευθείας πάνω στο δέρμα ή ακόμα και να δοκιμάσει αραιωμένο λευκαντικό χωρίς ιατρική επίβλεψη».
Διαβάστε ακόμα: Έκζεμα στα χέρια; Όχι πια!
Λεβάντα για το ξηρό έκζεμαΑλόη: Ένα φαρμακείο σε γλάστρα
Προβιοτικά ενάντια στο βρεφικό έκζεμα
“