Τα φάρμακα κατά των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης είναι πολύ πιθανό να μας κάνουν να νοιώσουμε καλύτερα, αλλά οι φίλοι και οι συνάδελφοί μας αποκλείεται να μας ευχαριστούν για την επιλογή μας. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Καναδοί επιστήμονες μας πληροφορούν ότι η ασπιρίνη, η παρακεταμόλη και η ιβουπροφένη που πιθανώς παίρνουμε όταν έχουμε κάποια ίωση και μας ρίχνουν τον πυρετό είναι από την άλλη πλευρά, πολύ πιθανό στο να συμβάλλουν στη γρηγορότερη διάδοση στον περίγυρό μας των ιών που ευθύνονται για τα συμπτώματά μας. Οι εν λόγω ερευνητές υπολόγισαν ότι τα χάπια που λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση των ιώσεων ευθύνονται για τουλάχιστον 1 τις 20 περιπτώσεις νέων ασθενών, καθώς και για αρκετούς θανάτους. Τελικά, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι τα χάπια ευθύνονται – στη βόρειο Αμερική – για το 5% από τις νέες λοιμώξεις και για 1000 θανάτους. Προτείνουν, λοιπόν, στους ανθρώπους που είναι κρυολογημένοι, αντί να παίρνουν φάρμακα να κάθονται σπίτι τους, να ξεκουράζονται και να τρώνε ζεστές σούπες.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Οντάριο πρώτα συγκέντρωσαν προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν στη βιολογία της γρίπης. Συμπεριέλαβαν μία που έδειχνε ότι τα κουνάβια (στα οποία έχει φανεί ότι τα συμπτώματα της γρίπης μοιάζουν πολύ με εκείνα των ανθρώπων) απελευθέρωναν περισσότερο ιό της γρίπης και μετέδιδαν για μεγαλύτερο διάστημα την ασθένεια ,αφού τους είχαν χορηγηθεί φάρμακα για να ρίξουν τον πυρετό τους.
Αυτό ίσως εξηγείται αν λάβουμε υπόψη μας ότι θεωρείται ότι ο πυρετός οδηγεί το ανοσοποιητικό στο να πολεμήσει τη λοίμωξη. Χωρίς αυτόν η “ποσότητα” του ιού στο βήχα και τα φτερνίσματα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί στο περιβάλλον.
Ο επικεφαλής της έρευνας David Earn σχολίασε σχετικά: Τελικά φαίνεται ότι το τίμημα του να νοιώσουμε καλύτερα – παίρνοντας φάρμακα για να ρίξουμε τον πυρετό μας – όταν είμαστε άρρωστοι μπορεί να είναι το ότι θα κολλήσουν την ίωση οι γύρω μας. Επιπλέον, μπορεί να θεωρούμε ότι είμαστε καλύτερα όταν δεν έχουμε πυρετό και έτσι να πηγαίνουμε στη δουλειά μας ή να στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο, αλλά τελικά είμαστε ακόμα πιο επικίνδυνοι για να μεταδώσουμε τον ιό στους άλλους. Και συνέχισε λέγοντας ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο φειδωλοί όσον αφορά στα φάρμακα που παίρνουμε όταν είμαστε άρρωστοι, ώστε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας.
Παρ’ όλα αυτά Βρετανοί επιστήμονες αμφισβητούν την ορθότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας και τονίζουν ότι μπορεί τα φάρμακα να είναι ένας μικρός παράγοντας που επηρεάζει το πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός, αλλά υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι περίπλοκοι παράγοντες που σίγουρα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση των ιώσεων.