Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου British Columbia που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Nature Neuroscience», μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με την κατάθλιψη, φαίνεται να είναι καθοριστική στη λήψη αποφάσεων κόστους-οφέλους.
«Τα ευρήματα της έρευνας διευκρινίζουν τις διεργασίες του εγκεφάλου που εμπλέκονται στις σημαντικές αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά, από το ποια δουλειά θα επιλέξουμε, μέχρι το ποιο σπίτι θα αγοράσουμε», εξηγεί ο καθηγητής Stan Floresco από το Κέντρο Ψυχολογίας και Μελέτης του Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου British Columbia και συμπληρώνει: «Η επιστημονική κοινότητα είχε παρερμηνεύσει την πραγματική λειτουργία της μυστηριώδους, αλλά σημαντικής αυτής περιοχής του εγκεφάλου».
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες εκπαίδευσαν πειραματόζωα να επιλέγουν μεταξύ μιας σταθερής μικρής ανταμοιβής (ένας σβόλος φαγητού) και μιας δυνητικά μεγαλύτερης ανταμοιβής (4 σβόλοι φαγητό), η οποία όμως παρουσιαζόταν σποραδικά. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ποντίκια έτειναν να διαλέγουν τη μεγαλύτερη ανταμοιβή όταν το κόστος –στην προκειμένη περίπτωση η διάρκεια του χρόνου που θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι να πάρουν το φαγητό- ήταν μικρό και προτιμούσαν μικρότερες ανταμοιβές όταν το ρίσκο ήταν υψηλότερο.
Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές εφαρμογές στη θεραπεία της κατάθλιψης. «Η βαθιά διέγερση του εγκεφάλου –που θεωρείται ότι αδρανοποιεί τη συγκεκριμένη αυτή περιοχή του εγκεφάλου- φάνηκε ότι συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης στον άνθρωπο», λέει ο Floresco. «Ωστόσο, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η βελτίωση αυτή μπορεί να μην σχετίζεται με το ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι. Μπορεί απλώς να μην νοιάζονται πλέον τόσο πολύ για όσα τους κάνουν να νιώθουν καταθλιπτικά», καταλήγει.