Αυτό μεταφράζεται σε παρακολούθηση τηλεόρασης 1-2 ώρες καθημερινά. Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο πλαίσιο του Συμβουλίου σχετικά την Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι γονείς πρέπει να μεριμνούν ώστε να μην υπάρχει τηλεόραση ή πρόσβαση στο internet στα δωμάτια των παιδιών τους.
«Δεν είμαστε εναντίον των μίντια», τονίζει η δρ. Marjorie Hogan, μια εκ των συγγραφέων της έκθεσης και συνεχίζει: «Αγαπάμε τα μίντια. Το ζήτημα είναι πώς να τα χρησιμοποιούμε σωστά».
Η δρ. Hogan, από το Πανεπιστήμιο της Minnesota στη Minneapolis, εξήγησε ότι τα μίντια μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα παιδιά με πολλούς τρόπους. Ορισμένα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως η παιδική σειρά «Sesame street», έχει φανεί για παράδειγμα ότι βοηθάει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να αποκτήσουν ενσυναίσθηση. Ωστόσο, η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης ή άλλων μίντια συνδέεται με παχυσαρκία, προβλήματα στον ύπνο ή στο σχολείο και επιθετικότητα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, το μέσο παιδί δαπανά 8 ώρες καθημερινά μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης, καθιστώντας αυτήν τη δραστηριότητα τη δεύτερη σε διάρκεια μετά τον ύπνο.
«Παρατηρούμε ότι σήμερα όλο και περισσότερα παιδιά έχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα», λέει η Amanda Lenhart από το «Pew Research Center’s Internet & American Life Project». «Ωστόσο, η τηλεόραση παραμένει το επικρατέστερο μέσο για τα παιδιά», συμπληρώνει η δρ. Hogan.
Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις των επιστημόνων, οι γονείς εκτός από τα χρονικά όρια που πρέπει να θέτουν στην παρακολούθηση τηλεόρασης από τα παιδιά, πρέπει επίσης να μεριμνούν ώστε να μην υπάρχει πρόσβαση στο internet στο παιδικό δωμάτιο, να ελέγχουν τις διαδικτυακές κινήσεις των παιδιών τους, καθώς και να παρακολουθούν μαζί τους ταινίες και σειρές. Επιπλέον, τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να παρακολουθούν τηλεόραση ή να βλέπουν την οθόνη του υπολογιστή, γιατί σε αυτές τις ηλικίες δεν επωφελούνται.