Η παχυσαρκία έχει χαρακτηρισθεί ως χρόνια νόσος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αποτελεί μία από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες του 21ου αιώνα, καθώς έχει αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας.
Τα νούμερα είναι ανησυχητικά, αφού 1 στους 2 Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος και σχεδόν 1 στους 3 είναι παχύσαρκος. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι είναι υπέρβαρα. Δυστυχώς, η νοσογόνος παχυσαρκία πλήττει και την Ελλάδα, καθώς 22,5% του πληθυσμού (18,2% των γυναικών και 26% των ανδρών) είναι παχύσαρκοι και 35,2% (30% των γυναικών και περισσότερο από το 40% των ανδρών) είναι υπέρβαροι. Επιπλέον, θεωρούμαστε μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.
Η παιδική παχυσαρκία
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής αναγκάζει πολλές φορές τους γονείς να αναζητούν γρήγορους τρόπους διατροφής της οικογένειας με προκατασκευασμένα γεύματα. Από την άλλη, το φορτωμένο πρόγραμμα των παιδιών, η διαβίωση στα αστικά κέντρα, η έλλειψη πάρκων έχουν εξαφανίσει από την ζωή τους τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι, τα παιδιά γίνονται παχύσαρκα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να εμφανίσουν σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή τους.
Μια άλλη διάσταση του προβλήματος είναι οι λανθασμένες αντιλήψεις των γονέων σχετικά με το υγιές βάρος σώματος των παιδιών τους, καθώς πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους είναι παχύσαρκα, ενώ 1 στους 4 γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν κανονικό σωματικό βάρος πιστεύει ότι είναι αδύνατα.
Οι κρίσιμες ηλικίες για την εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας είναι τα 2-3 έτη, τα 5-7 έτη και η εφηβεία. Ο παιδίατρος μπορεί να παραπέμψει τους γονείς ανάλογα με την περίπτωση στον ειδικό γιατρό ή τα ειδικά κέντρα ελέγχου του βάρους στα νοσοκομεία της χώρας.
Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (24 Οκτωβρίου) η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση για την Παιδική Παχυσαρκία στο Πολεμικό Μουσείο (17:30-20:30).Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού αναφορικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του αυξημένου βάρους σώματος κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.
Στην κατεύθυνση αυτή η Α΄ Παιδιατρική Κλινική της υλοποιεί το πρόγραμμα «Ανάπτυξη Εθνικού Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Υπερβαρότητας και Παχυσαρκίας κατά την Παιδική και Εφηβική Ηλικία», με σύνθημα «Χάνω Βάρος – Κερδίζω Ζωή». Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου είναι η κ. Ευαγγελία Χαρμανδάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής.
Στα πλαίσια του Προγράμματος και προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, αναπτύχθηκε το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος, το οποίο λειτουργεί καθημερινά στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» (Κεντρικό Κτίριο, 6ος Όροφος, τηλ. 213-20.13.666). Το Ιατρείο Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος είναι στελεχωμένο με Ιατρικό προσωπικό, Διατροφολόγο, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Παιδοψυχολόγο. Τα παιδιά και οι έφηβοι που παρακολουθούνται στο Ιατρείο αξιολογούνται κλινικά και εργαστηριακά ανά τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
Για περισσότερες πληροφορίες www.childhood-obesity.gr.