Τι κάνει ορισμένους ανθρώπους πιο πιθανό να έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο, ενώ οδηγεί άλλους σε έναν δυστυχισμένο; Ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βασική αιτία κρύβεται στο DNA μας.
Ένα γονίδιο που σχετίζεται με τη ρύθμιση της σεροτονίνης μπορεί να προβλέψει το πόσο πολύ τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τις σχέσεις μας, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Berkeley και το Northwestern University, που ενδεχομένως είναι η πρώτη η οποία συνδέει τους γενετικούς παράγοντες με τα συναισθήματά μας και την ικανοποίηση που λαμβάνουμε από τον γάμο μας.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στο περιοδικό «Emotion».
«Είναι ένα διαρκές μυστήριο το τι κάνει έναν σύντροφο τόσο επιρρεπή στο συναισθηματικό κλίμα που επικρατεί στο γάμο του και τον άλλο σύντροφο όχι και τόσο», λέει ο Robert W. Levenson, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Berkeley και επικεφαλής της έρευνας.
Με τα νέα αυτά γενετικά ευρήματα καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερα σχετικά με τον παράγοντα που προσδιορίζει το πόσο σημαντικά είναι τα αισθήματα για κάθε άνθρωπο.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εντόπισαν τον συσχετισμό μεταξύ της ικανοποίησης που παίρνουμε από μια σχέση και ενός γονιδίου, γνωστό ως 5-HTTLPR. Όλοι οι άνθρωποι κληρονομούν ένα αντίγραφο αυτού του γονιδίου από κάθε γονιό. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έφεραν αλληλόμορφα γονίδια με περιορισμένο μήκος, ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι στο γάμο τους όταν υπήρχαν αρνητικά συναισθήματα (π.χ. θυμός, περιφρόνηση) στο πλαίσιό του και πιο ευτυχισμένοι όταν υπήρχε έκδηλη τρυφερότητα και χιούμορ. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες που είχαν αλληλόμορφα γονίδια με μεγάλο μήκος επηρεάζονταν πολύ λιγότερο από τη συναισθηματική φύση του γάμου τους.
«Πάντα προσπαθούσαμε να καταλάβουμε τη συνταγή της καλής σχέσης και τα συναισθήματα έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο ως σημαντικά υλικά», εξηγεί ο Levenson.
Βάση των νέων ευρημάτων δεν συνεπάγεται ότι τα ζευγάρια με διαφορετικές παραλλαγές του γονιδίου 5-HTTLPR δεν είναι συμβατά, τονίζουν οι επιστήμονες. Τα αποτελέσματα της έρευνας υποστηρίζουν ότι όσοι φέρουν δυο κοντά αλληλόμορφα γονίδια έχουν περισσότερες πιθανότητες να ευδοκιμήσουν σε μια καλή σχέση και να υποφέρουν σε μια κακή. Αντίθετα, άνθρωποι με δυο μακριά γονίδια είναι λιγότερο ευαίσθητοι στο συναισθηματικό κλίμα.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τους γονότυπους περισσότερων από 100 ανθρώπων και παρατήρησαν τον τρόπο αλληλεπίδρασης με τους συντρόφους τους.
Καμία από αυτές τις παραλλαγές δεν είναι εγγενώς καλή ή κακή. Η κάθε μια έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.