Γιατροί και ερευνητές που ασχολούνται με την εξωσωματική γονιμοποίηση υποστηρίζουν ότι ο προγραμματισμός οικογένειας πρέπει να γίνεται, αφού οι γυναίκες ενημερωθούν για τους κινδύνους που επιφυλάσσει η μητρότητα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Χωρίς αυτήν την πληροφόρηση οι άτεκνες γυναίκες μπορεί κάποια στιγμή στη ζωή τους να κοιτάξουν πίσω και να αναρωτηθούν «Κι αν;» και αυτή η σκέψη να τις στοιχειώνει.
Η καθηγήτρια Mary Herbert –σπουδαία βιολόγος αναπαραγωγής από τη Βρετανία-λέει: «Το μήνυμα προς τις γυναίκες που θέλουν παιδιά είναι να τα κάνουν πριν να είναι αργά και δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα» και συνεχίζει «Θα ανησυχούσα αν η κόρη μου δεν είχε κάνει μωρό μέχρι τα 35 της».
Πλέον οι γυναίκες στην πλειονότητά τους καθυστερούν να τεκνοποιήσουν. Σχεδόν τα μισά μωρά γεννιούνται από γυναίκες μεγαλύτερες από 30 ετών, ενώ ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται από γυναίκες λίγο πριν τα 40, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ενώ ορισμένες γυναίκες είναι αρκετά τυχερές για να μείνουν έγκυοι στα 40 ή ακόμα και στα 50 τους, άλλες δεν τα καταφέρνουν και αυτό τους προκαλεί βαθιά απογοήτευση.
Οι γυναίκες, λοιπόν, πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι η γονιμότητα πέφτει απότομα μετά την ηλικία των 35 και η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν μπορεί να εγγυηθεί σε ένα ζευγάρι ότι θα αποκτήσει παιδί. Όσες γυναίκες καταφέρουν παρ’ όλα αυτά να μείνουν έγκυοι σε μεγάλη ηλικία αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία τους, αλλά και την υγεία των αγέννητων μωρών τους. Έχουν αυξημένο κίνδυνο να αποβάλουν, να παρουσιάσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και να γεννήσουν πρόωρα ή λιποβαρή μωρά.
Επιπλέον, οι γυναίκες που τεκνοποιούν σε μεγάλη ηλικία είναι πιο ευάλωτες μεταξύ άλλων στην αρθρίτιδα, στην κατάθλιψη και στις καρδιακές προσβολές κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Η καθηγήτρια Judith Rankin που ειδικεύεται στην υγεία της μητέρας και του παιδιού εξηγεί: «Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες συνειδητοποιούν τους κινδύνους και ίσως αργότερα να μετανιώσουν την απόφασή τους να καθυστερήσουν την έναρξη της οικογένειάς τους».
Η Jane Stewart, γιατρός εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Κέντρο Γονιμότητας του Newcastle και γραμματέας της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας, τόνισε ότι ούτε η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι πανάκεια και φυσικά, όπως και στη φυσική σύλληψη, η επιτυχία της μειώνεται με την ηλικία.
«Μου σπαράζει την καρδιά το να έρχονται άνθρωποι στην Κλινική και να μου εξηγούν γιατί καθυστέρησαν την τεκνοποίηση και πως τώρα δεν μπορούν να κάνουν παιδί και εγώ να μην μπορώ να τους βοηθήσω», λέει η κ. Stewart.