Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Harvard ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα έρευνάς τους σύμφωνα με τα οποία η λήψη βενζοδιαζεπινών συνδέεται με κινδύνους για τη μνήμη. Οι βενζοδιαζεπίνες ανήκουν στα αγχολυτικά (ελάσσονα ηρεμιστικά) και υπνωτικά χάπια. Γενικά τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας δρουν ως αγχολυτικά όταν χορηγούνται σε μικρές δόσεις στη διάρκεια της ημέρας και ως υπνωτικά σε μεγαλύτερη δόση το βράδυ, σύμφωνα με το εθνικό συνταγολόγιο.
Oι βενζοδιαζεπίνες έχουν αγχολυτικές, υπνωτικές, αντισπασμικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες. H δραστικότητά τους για διάστημα μεγαλύτερο των 4 μηνών είναι αμφίβολη και γι’ αυτό θα πρέπει από καιρό σε καιρό να επανεξετάζεται η αναγκαιότητα συνέχισης της θεραπείας.
Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal» και συμμετείχαν σε αυτήν 1.063 άνδρες και γυναίκες άνω των 64 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μια περίοδο 20 ετών στη νοτιοδυτική Γαλλία. Στην αρχή της έρευνας κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε άνοια ούτε έπαιρνε βενζοδιαζεπίνες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι λάμβαναν υπναγωγά φάρμακα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, ενδεχομένως λόγω διαταραχών στην ισορροπία των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα, μεταξύ όσων δεν λάμβαναν τα συγκεκριμένα φάρμακα ο κίνδυνος άνοιας ήταν 3,2%, ενώ σε όσους έπαιρναν βενζοδιαζεπίνες ο κίνδυνος ήταν 4,8% – δηλαδή αυξημένος κατά περίπου 50%.
Τελευταία αυξάνονται τα δεδομένα των ερευνών που συνδέουν τα συγκεκριμένα φάρμακα με υψηλότερο κίνδυνο πτώσεων, προβλήματα μνήμης και διαταραχές πανικού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Νότιο Αιγαίο: Μια περιπλάνηση στα έθιμα και στις γαστρονομικές παραδόσεις των γιορτών