Αντιυπερτασική δράση φαίνεται ότι έχει η κατανάλωση μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού, σύμφωνα με μικρή ισπανική έρευνα από την Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης. Οι συμμετέχοντες ήταν 67 άνδρες άνω των 55 ετών που είχαν είτε διαβήτη τύπου 2 είτε περισσότερους από τρεις παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερίνη, το αυξημένο βάρος, ή βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό πρόωρων καρδιακών παθήσεων.



Μετά από δύο εβδομάδες αποχής από το αλκοόλ, οι άνδρες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Εκείνοι της πρώτης έπιναν καθημερινά 88 ml τζιν, της δεύτερης 295 ml κόκκινου κρασιού και της τρίτης 295 ml μη αλκοολούχου κόκκινου κρασιού. Μετά τις δύο εβδομάδες, κάθε ομάδα άλλαζε ποτό, έως ότου όλοι δοκιμάσουν και τα τρία ποτά επί δύο εβδομάδες.



Πριν από κάθε αλλαγή ποτού, οι ερευνητές μετρούσαν την πίεση του αίματος, τους παλμούς και τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο αίμα των ανδρών. Διαπίστωσαν μια μικρή μείωση της πίεσης του αίματος μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ενώ δεν είδαν διαφορά με την κατανάλωση τζιν. Ωστόσο, μετά την κατανάλωση του κρασιού χωρίς αλκοόλ οι τιμές της πίεσης των ανδρών μειώθηκαν σημαντικά: κατά 6 mmHg η συστολική πίεση (μεγάλη) πίεση και κατά 2 mmHg η διαστολική (μικρή).



Σύμφωνα με τους ερευνητές, θεωρητικά τα ευρήματά τους μπορούν να «μεταφραστούν» σε μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων κατά 14% και εκείνου του εγκεφαλικού κατά 20%.



Η έρευνα δημοσιεύτηκε online στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation Research».