Έλληνες και Σουηδοί ερευνητές επισημαίνουν ότι όταν η δίαιτα που ακολουθούμε είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες, όπως η κλασική δίαιτα Atkins, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφραγμάτων και εγκεφαλικών σε μεγαλύτερη ηλικία.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε online στη British Medical Journal ο εν λόγω κίνδυνος αυξάνεται κατά περίπου 25%, αν και σε απόλυτους αριθμούς δεν είναι τόσο υψηλός (αφορά πέντε επιπλέον γυναίκες στις 10.000 που κάνουν μια πρωτεϊνική δίαιτα). Η έρευνα ήταν μακροχρόνια (15 χρόνια) και έγινε σε 43.400 γυναίκες ηλικίας 30-49 ετών.

Το μήνυμα της έρευνας σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι ότι πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, αλλά ότι πρέπει να τρεφόμαστε ισορροπημένα και με ποικιλία. Να προτιμούμε άπαχα κρέατα, ημίπαχα γαλακτοκομικά, σύνθετους υδατάνθρακες, άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς και μικρή ποσότητα λίπους.