Ο μηχανισμός που προκαλεί τη σπάνια γενετική ασθένεια προγηρία μπορεί να παίζει ρόλο και στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, σύμφωνα με αμερικανούς ειδικούς.
Η προγηρία είναι μια σπάνια νόσος που παρουσιάζεται σε παιδιά τα οποία παρουσιάζουν σημάδια γήρατος –τριχόπτωση, ρυτίδες, αρθριτικά, θρόμβωση στις αρτηρίες- με επταπλάσιο ρυθμό από το φυσιολογικό. Ο μέσος όρος ζωής αυτών των παιδιών είναι τα 13 έτη, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σε έρευνα που διεξήγαγε ο δρ. Francis Collins, διευθυντής του National Institutes of Health των Η.Π.Α., σε παιδιά με αυτή τη σπάνια νόσο διαπίστωσε ότι η γήρανση φαίνεται ότι δεν είναι απλά μια διαδικασία σταδιακής φθοράς των κυττάρων.
Αντιθέτως, μπορεί να είναι ένας ενεργός βιολογικός μηχανισμός, στον οποίο ενδεχομένως να μπορεί να παρέμβει η επιστήμη με σκοπό την αντιμετώπιση νόσων που σχετίζονται με το γήρας.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι στη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης, αλλά και της φυσιολογικής γήρανσης, παίζει ρόλο μια τοξική πρωτεΐνη (ονομάζεται progerin), η οποία παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στα παιδιά με τη νόσο, αλλά παράγεται σε μικρότερες ποσότητες και στους υγιείς ανθρώπους.
Ήδη έχει δρομολογηθεί μια έρευνα σε παιδιά με προγηρία για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορεί να παρεμποδιστεί η υπερβολική έκκριση της συγκεκριμένης πρωτεΐνης με σκοπό την αναστολή της εξέλιξης του γήρατος.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πάντως ότι οι σχετικές έρευνες είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι ο στόχος της δημιουργίας φαρμάκων κατά του γήρατος παραμένει μελλοντικός.
Η πρωτεΐνη του γήρατος
Ο μηχανισμός που προκαλεί τη σπάνια γενετική ασθένεια προγηρία μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη δημιουργία φαρμάκων κατά του γήρατος.